DOLAR
34,7506
EURO
36,6198
ALTIN
2.964,99
BIST
9.860,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru ve Sorgulama

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru ve Sorgulama
30.11.2022
1.353
A+
A-

Doğum parası başvurusu nasıl yapılır? Başvuru ve sorgulama 2023. Yeni doğum yapan ve doğum hazırlığındaki pek çok annenin gündeminde doğum parası ne kadar, nasıl alınır soruları yer alıyor. Çocuk sayısına göre değişkenlik gösteren doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her doğum yapan TC vatandaşına verilmektedir. Peki 2023 doğum parası ne kadar, nasıl alınır? İşte doğum parası sorgulama ve hesaplama bilgileri…

Doğum Parasından Kimler Yararlanabilir?

Doğum parası devlet tarafından çeşitli şartlara bağlı olmak üzere vatandaşlara ödenen tek seferlik bir yardım türüdür. Doğum parası çocuk sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Doğum parası almak isteyen vatandaşlar ilgili kurumlara başvuru yapmaları gerekir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlere sağlanan destek ödemelerinden biri olan doğum parası ile doğum yapmış olan annelere tek seferlik yapılan ödemedir. Doğum yardımı nedir? Doğum parasından kimler yararlanabilir? Gibi merak edilen konu başlıklarını bu yazımızda anlatıyoruz.

Doğum yardımı 2015 yılının Mayıs ayında itibaren doğan her yeni çocuk için annelere ödenen yardım türünden biridir. Doğum yardımı bir kereye mahsus olmak üzere verilir ve doğum parası almak isteyen vatandaşın uyması gereken ilk şart Türk vatandaşı olması gerekir.

Doğum Parası Başvurusu Şartları Nelerdir?

Doğum parası başvurusu yapmak isteyen vatandaşların bazı şartlara uygun olması gerekir. Uygun olunması gereken şartlar şu şekildedir;

  • Annenin doğum izni başlamadan önce işten ayrılması durumunda ödeme alması mümkün değildir. Aynı zamanda annenin işyerindeki sigortalık halinin devam edilmesi gerekir.
  • Anne çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmek ile mükelleftir.
  • Doğum yapan annenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.
  • Bebeğin ölü olarak doğması sonucunda doğum parası ödemesi yapılmaz.
  • Doğum yardımı almak isteyen annenin bizzat başvuru yapması gerekir.
  • Doğum yardımları 15.05.2015 yılından sonra yapılan doğumlar için geçerli olmaktadır.

Mavi Kart Nedir?

Mavi kart doğumla beraber Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak sureti ile Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bu vatandaşların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilmiş olan ve çeşitli haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmi belgedir.

Mavi kart sayesine Türk vatandaşı olmadığı halde Türk vatandaşlarına verilen haklardan birçoğundan yararlanmalarını sağlayan resmi bir belgedir. Mavi kart özellikle çeşitli yardımlardan yararlanmak isteyen ve Avrupa’da ikamet edip hayatını sürdürdüğü ülkede çifte vatandaşlık almak isteyen vatandaşlar için merak edilmektedir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu yapmak isteyen annelerin canlı doğumlarının gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğüne giderek çocuğun kimlik paylaşım sisteminde kayıt işlemi yaptıktan sonra doğum yardımı başvurusu dilekçesinin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının sonrasında iadeli taahhütlü posta veya kargo ile başvuru yapılır. Doğum yardımı başvurusu için vatandaşların ilgili Nüfus Müdürlüğüne gitmeleri gerekir.

Doğum Parası Başvurusu için Gerekli Belgeler Neler?

Doğum yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar ilgili şartları sağladıktan sonra başvuru yapmak için ilgili müdürlüklere gitmeleri gerekir. İlgili müdürlükten başvuru yapan vatandaşların başvuru sırasında gerekli evrak ve belgeleri teslim etmeleri gerekir.

Doğum yardımı başvurusunda bulunacak anne veya babaların aşağıda belirtilen evrak ve belgeler ile beraber görevli oldukları birime başvuru yapmaları gerekir. İlgili müdürlük başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar bakanlığına intikal etmek üzere ilgili rektörlüğe gönderecektir.

Doğum yardımı başvurusu için gerekli evrak ve belgeler şu şekildedir;

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı web sayfasında sosyal yardımlar bölümünden indirilen “Doğum Yardımı Başvuru Formu
  • Çocuğun doğduğuna dair doğum raporu
  • Anne ve babanın kimlik belgelerinin aslı ve fotokopisi
  • Bebeğim kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi

Doğum Parası Yardımı Ödemeleri Nasıl Alınır?

Doğum yardımı parası ödemeleri yalnızca annenin T.C kimlik numarasına yatırılır ve yalnızca anne alabilir. Doğum yardımı başvurusundan sonra yapılan başvurular belirli bir süre incelemeye alınır ve incelemeden olumlu olarak sonuçlanmasından sonra 90 gün içerisinde ödemeler gerçekleşir. Doğum yardımı ödemeleri yalnızca PTT şubelerine yatırılır ve yalnızca PTT şubelerinden çekilebilir.

Doğum yardımı her bir çocuk için yalnızca bir defa alınabilir. Ödemeler her ay yapılmaz ve yalnızca bir kereye mahsus olarak yapılır. Doğumdan sonra annenin vefat etmesi durumunda ödenek babanın adına yatırılır.

Doğum Yardımı Haczedilebilir Mi?

SGK dan alınan gelir, aylıklar ve ödenek yalnızca nafaka borcu veya SGK, alacaklı olduğu durumlarda hak sahibinin muvafakati olmadan haczedilebilir. Bu durumun haricinde icraya verilme gerekçesi ne olursa olsun haciz için hak sahibinin izin vermesi gerekmektedir.

Hak sahibi izin vermiş olsa dahi istediği zaman vermiş olduğu izinden vazgeçebilir ve hak sahibinin izinden geçmesi durumunda haciz işleminin durdurulması zorunludur. SGK tarafından verilen gelir, aylıklar ve ödenekler hak sahibinin izni ile haczi durumunda gelirin hapsine olmamak şartı ile yalnızca yüzde 25 ine haciz konulabilir.

Doğum Yardımı Almak İçin Nereye Başvurulur?

Doğum yardımı başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşla başvuru yapmak için bağlı olunan Nüfus Müdürlüğüne annenin bizzat giderek başvuruda bulunması gerekir. Nüfus müdürlüğüne gittikten sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” verilir ve annenin bu dilekçeyi doldurması istenir.

Dilekçe doldurulduktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğüne gönderilir ve belirli bir süre incelemeye alınır. İncelemeye alınan başvurular da vatandaşın gerçekten ihtiyacının olup olmadığına, başvuru formu ile gerçek bilgilerinin çelişip çelişmediğine ve vatandaşın diğer bilgilerine bakılır. İnceleme aşamasından onaylı olarak geçen başvuruların ödemeleri onay tarihinden sonraki 90 gün içerisinde annenin adına PTT şubelerine yatırılır.

Doğum Yardımı Çalışmayan Annelere Verilir Mi?

2015 yılında çıkan bir yasa ile ihtiyaç sahibi annelere tek seferlik olmak üzere doğum yardımı yani doğum parası verilir. Doğum yardımı almak isteyen vatandaşların merak ettikleri konulardan biri de çalışmayan anneye doğum yardımının verilip verilmediğidir.

2015 yılından itibaren çalışmayan anneler için de doğum yardımı yapılmaktadır. Çalışsın veya çalışmasın doğum yapan tüm anneler bu haktan yararlanabiliyorlar. Doğum yardımı başvurusu yapan annelerin başvuru formunu doğru ve eksiksiz doldurması ve gerçekten ihtiyaç sahibi olması durumunda doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Yardımı E-Devlet Ödeme Aşamasında Ne Demek?

Doğum yaptıktan sonra tek sefere mahsus olmak üzere verilen doğum parası doğumdan sonra annenin başvuruda bulunması halinde ödenir. Doğum yardımı parası almak isteyen vatandaşlar doğum raporu ve TC kimlik numarası ile başvuru yapılması gerekir. Doğum yardımı parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapılır.

Anneler doğum yardımına başvurudan bulunduktan sonra E-Devlet üzerinden sorgulanma işlemi yapılabiliyor. E-Devlet üzerinde başvuru sorgulaması yapan vatandaşlar “Doğum Parası Ödeme Aşamasında” yazısı ile karşılaşabiliyorlar. Bu yazı ile karşılaştıktan sonra vatandaşların başvurusu onaylanmış ve ödemesi bekletilmektedir. Ödemeler 7 ile 45 gün içerisinde PTT şubelerine yatırılmaktadır.

Doğum Yardımı Parası Anneye Mi Babaya Mı Verilir?

Doğum yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilen yardım türlerinden biridir. Bu yardımdan faydalanmak için annenin veya babanın veya ikisini de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olması gerekir. Doğum yardımı başvurusu yapmak için bizzat annenin başvuruda bulunması gerekir. Aynı zamanda doğum yardımı ödemeleri yalnızca annenin adına PTT şubelerine yatırılır ve yalnızca anne PTT şubesinden doğum yardımı parasını çekebilir.

Doğum Parası Almak İçin Kaç Gün Sigortalı Olmak Gerekiyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay binlerce vatandaşa çeşitli konular üzerinde maddi destek vermektedir. Verilen maddi desteklerden biri de ihtiyaç sahibi annelerin doğumdan sonra ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına verilen doğum yardımıdır. Doğum yardımına başvuru yapan annelerin başvurularının onaylanması için bazı şartlara uygun olmaları gerekir. Bu şartlardan biri de doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması gerekir. Annenin doğum izni başlamadan önce işten ayrılması durumunda bu ödenekten yararlanamaz.

Aynı zamanda annenin iş yerindeki sigortalılık durumunun devam ediyor olması ve rapor süresince yani 112 gün içerisinde işyerinde çalışmaması gerekir.

Doğum Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Yatar?

Doğum parası yardımına başvuru yapıldıktan sonra başvurular yaklaşık olarak 15 ila 25 gün arasında incelemeye alınır. İnceleme aşamasına alınan başvuruları E-Devlet sistemi üzerinden takip edebilir ve başvurunuzun hangi aşamada olduğuna dair bilgi alabilirsiniz. Doğum parası yardımı başvurusunun onaylanması halinde başvurudan 55 gün sonra annenin T.C. kimlik numarası adına PTT şubelerine yatırılır. Doğum parasının yatırılıp yatırılmadığını E-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Yatırılmış olan doğum parasını çekmek için en yakın PTT şubesine giderek sadece T.C kimlik numaranız ile ödemenizi alabilirsiniz.

Doğum Parası Geri Dönük Kaç Yıl İçinde Alınır?

Doğum parası başvurusu SGK il müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri üzerinden yapılmaktadır. Başvuru nikah kıyıldığı tarihten sonraki 5 yıl içerisinde yapılabilir ve doğum öncesi ve sonrası toplamda 112 gün doğum izni kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını da alabilirler.

doğum parası

Doğum Parası Ne Kadar?

SSK’lı çalışan kadınlar için doğum yardımı adı altına izin dönemi sırasında iş görmezlik ödemesi yapılmaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen kadınların en az 90 gün sigorta primi ödemesi koşulu bulunur. Bu tutar annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanarak ödeme yapılır. Aynı zamanda günlük brüt ücret ve bunun içte ikisi de anneye ödenir. Buna bağlı olarak 2023’de brüt maaşı 5 bin TL olan asgari ücretli kadınlara 12 bin 450 TL (izinli olduğu zamana ait) ödeme yapılır.

Mayıs 2015’ten sonra doğum yapan tüm annelere doğum yardımı parası veriliyor. Yeni doğan çocuk yardımı kapsamında verilen doğum yardım parası miktarı şu şekildedir;

İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılıyor.

Doğum Parası Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından vatandaşlara çeşitli şartlara bağlı olarak ödenen tek seferlik bir yardım türüdür. Doğum yardımı çocuk sayısına göre değişkenlik göstermekle beraber vatandaşın geçim durumu da göz önüne alınır. Doğum parası almak isteyen vatandaşların bazı şartları karşılamaları durumunda hak kazanabilirler.

Doğum yardımı olarak da bilinen doğum parası 2015 yılının Mayıs ayından itibaren yürürlüğe giren ve her yeni doğan çocuk için ihtiyaç sahibi annelere ödenen bir yardımdır. Doğum yardımı bir kereye mahsusu olarak yapılır ve yalnızca Türk vatandaşı veya Mavi Kart olan vatandaşlara yapılır.

Doğum parası başvurusu için doğumun gerçekleşmesinin ardından herhangi bir zamanda yapılması mümkündür. Başvuru işlemlerine başlamadan önce doğun bebeğin Kimlik Paylaşım Sistemine kayıt edilmesi gerekir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra annenin ilgili nüfus müdürlüğüne giderek doğum parası başvuru işlemlerini başlatması gerekir.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı başvuru dilekçesi. Devletin yeni doğum yapmış olan vatandaşlara yapmış olduğu yardımlardan bir tanesi de doğum yardımıdır. Doğum yardımı yeni doğum yapan anneye devlet tarafından verilen yardımdır. En çok sorulan sorulardan bir tanesi de doğum yardımı başvuru dilekçesi örneğidir.

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikle yardım başvurusunda bulunması gerekir. Doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurarak, doğum yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz. Doğum yardımı başvuru dilekçesi ..

T.C.

……. VALİLİĞİ

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

 

Başvuru Tarih ve No:………………….………….

 

1Başvuru sahibinin adı-soyadı:
2Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası*:
3Doğum yapan kişinin adı-soyadı:
 

4

Doğum yapan kişinin T.C. kimlik

numarası*:

 

5

Yeni doğan çocuğun/çocukların T.C. kimlik

numarası/numaraları*:

 

6

Yeni doğan çocuğun/çocukların babasının

T.C. kimlik numarası*:

 

 

7

 

Adına başvuru yapılanın varsa diğer çocuklarının T.C. kimlik numaraları:

8Doğum yapan kişi kamu işçisi mi?**Evet ( ) Hayır ( )
9Çocuğun babası kamu işçisi mi?**Evet ( ) Hayır ( )
 

 

 

10

 

 

Kamu işçisi olan anne ya da babanın yeni doğum için aldığı/alacağı doğum yardımı tutarı:

Annenin Kurum OnayıBabanın Kurum Onayı
………………-TL………………-TL
 

 

 

 

(MÜHÜR)

 

 

 

 

(MÜHÜR)

Doğum yardımı için başvuru yapmış olup;

·     Hakkımızda gerekli inceleme ve araştırmaların yapılmasını,

·     Yukarıda beyan ettiğim bilgilerin doğruluğunu,

·       Gerçek dışı beyanda bulunmam veya düzenlenen belgelerin gerçeğe uymaması nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet vermem halinde, yersiz ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süre için 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun

51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte alınan ödemeyi bir

ay içinde iade etmeyi,

·     Gerçek dışı beyanda bulunmam veya düzenlenen belgelerin gerçeğe uymaması durumunda hakkımda

TCK’nın ilgili maddeleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulmasını,

Kabul ve taahhüt ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Başvuru sahibinin adı soyadı:
 

 

Başvuru sahibinin adresi:

Başvuru sahibinin telefon numarası:
Tarih:İmza:

*Gerekli durumlarda, T.C kimlik numarası alanlarına Mavi Kart numaraları yazılır.

**8 inci veya 9 uncu sorudan birine “Evet” cevabı verilmesi halinde 10 uncu soruya cevap verilecektir.

Aile gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Doğum parası yardımı başvurusunu ve sorgulama işlemini aile.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Ancak Başvurular online olarak tamamlanamaz. Başvurularınızın tamamlaması için istenilen belgeler vardır. Doğum belgesi, geçiçi kimlik belgesi  gibi evraklar istenmektedir. Evraklarınızla eksiksiz bir şekilde en yakınınızdaki sosyal aile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılabilir.

E-Devlet Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde doğan çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde kayıt işleminin yapılması gerekir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması ve imzalanması gerekir.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalışmakta olduğu kuruma başvurarak işlemleri tamamlaması gerekir.

Doğum yardımı başvurusu için izlenebilecek bir diğer yol ise E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu bu link üzerinden E-Devlet sistemine gidebilir ve E-Devlet şifreniz ile T.C kimlik numara bilginizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra ilgili sayfada gerekli formu doldurarak ön başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

PTT Doğum Parası Sorgulama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay binlerce vatandaşa çeşitli sosyal yardımlar ile hayatlarının kolaylaşması amacı ile destekler vermektedir. Verilen desteklerden biri de ihtiyaç sahibi annelerin doğum yaptıktan sonra bebeği için gerekli olan ihtiyaçları karşılayabilmeleri amacıyla sağlanan doğum yardımıdır. Doğum yardımı tüm annelere doğum yapmaları halinde verilen bir ödenektir.

Doğum yardımına başvuru yapmak isteyenler ilgili nüfus müdürlüklerine gittikten sonra PTT şubelerinden veya E-Devlet sistemi üzerinden başvurularını takip edebilirler. PTT şubelerine giderek veya https://www.turkiye.gov.tr/acshb-dogum-yarddimi-basvuru-sonucu-sorgulama adresi üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Linke tıklayarak ilgili sayfaya gittikten sonra E-Devlet şifrenizi ve T.C kimlik numaranızı kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Doğum Parası Kaç Yaşına Kadar Ödenir?

Doğum yardımları doğum işlemlerinin bitmesinden sonra başvuru yapılarak anneye ödenen sosyal yardım türlerinden biridir. Doğum yardımı yalnızca annenin başvurması sonucunda kabul edilir ve yalnızca annenin adına PTT şubelerine yatırılır. Doğum yardımları yalnızca bir defa verilir. Bu nedenle doğum yardımı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak çocuklar için verilen eğitim yardımları çocukların lise son sınıfını tamamlamaları halinde son bulur.

Doğum Yardım Parası Ödeme Aşamasında Ne Demek

Doğum yardımı başvurusu yapan vatandaşlar doğum parası ödeme aşamasında diye bir ifade yazısı ile karşılaşabiliyorlar. Doğum parası ödeme aşamasında olması paranızın azami 45 gün içerisinde PTT aracılığı ile yapılacağı anlamına gelmektedir. Azami 45 gün olan bu hakkın ödemesi en az 7 iş günü içerisinde gerçekleşir.

Doğum Parası Nereye Yatar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sitesinde indireceğiniz doğum parası formunu doldurduktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine teslim edebilirsiniz. Doğum parası ödemesi yapıldıktan sonra vatandaşların başvuru sırasında yazmış oldukları iletişim adresleri üzerinde bilgilendirme mesajı gelir. Ayrıca vatandaşlar E-Devlet sistemi üzerinden başvurularını sorgulayarak ödemenin gelip gelmediğini kontrol edebilirler.

Doğum parası ödemeleri yalnızca annenin adına PTT şubelerine yatırılır ve yalnızca anne PTT şubelerinden ödeneklerini alabilirler.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.