DOLAR
34,0557
EURO
37,7972
ALTIN
2.731,34
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C

Yakacak Yardımı Başvurusu Yakacak Yardımı E-Devlet

Yakacak Yardımı Başvurusu Yakacak Yardımı E-Devlet
07.04.2023
6.145
A+
A-

Yakacak Yardımı Nedir? Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023. Yakacak yardımı, ihtiyaç sahibi ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan yardımlardandır. Hiç bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu elverişli olmayan kişilere yapılan hane bazlı yardımlardır.

Yakacak Yardımı Nedir?

Yakacak yardımı nedir? Yakacak yardımı başvurusu nasıl yapılır? Sosyal devlet anlayışı gereğince maddi durumu olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Muhtaç ailelere ve vatandaşlara yönelik yapılan sosyal yardımlar ile binlerce ihtiyaç sahibinin ihtiyaçlarının büyük bir bölümünün karşılanması amaçlanmıştır.

İhtiyaç sahibi aile ve vatandaşlara her ay birçok farklı kurum ve kuruluş aracılığı ile çeşitli yardımlar yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik yapılan yardımlardan biride kış aylarına yakacak ihtiyacı olan vatandaşlar için yapılan yakacak yardımıdır.

Yakacak yardımı, geliri muhtaçlık sınırı altında olan aileler için Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir yardım türüdür. Yakacak yardımı ile her ay binlere ailenin yakacak ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Yakacak yardımı, bakanlık tarafından her yıl yılda bir kez olmak üzere kış mevsiminin başında daha önceden tespit edilmiş ailelere yapılmaktadır.

Yakacak Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar odun ve kömür gibi yakacak yardımı almak adına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına, derneklere veya belediyelere başvuru yapabilirler.

Kış aylarında yakacak ihtiyacı olan vatandaşlar yakacak yardımı başvurusu yapmak için farklı kuruluşlar aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilirler. Yakacak yardımı için başvuru yapabileceğiniz makamlar şu şekildedir;

  • İkamet ettiğiniz bölgedeki belediyeler.
  • Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü.
  • Kaymakamlık veya valilikler.
  • Sivil Toplum Kuruluşları aracılığı ile yakacak yadımı başvurusu yapabilirsiniz.

İkametgahınızın bulunduğu yerdeki ilçe belediyelerine veya derneklere giderek sosyal yardım başvurusu yapabilirsiniz.

Yakacak Yardımı E-Devlet Başvurusu

Yukarıdaki makamlar aracılığı ile yakacak yardımı veya farklı sosyal yardım başvuruları yapabilirsiniz. Aynı zamanda E-Devlet sistemi üzerinden de yakacak yardımı başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklaya E-Devlet sistemine ulaşım sağlayabilirsiniz. E-Devlet şifreniz ve T.C kimlik numara bilgilerinizi kullanarak E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Yakacak Yardımı Başvurusu” yazarak ilgili sayfaya ulaşabilir ve yakacak yardımı başvuru formunu doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Başvuru formu üzerinde yer alan bilgilerin tamamını doğru ve eksiksiz olarak doldurduktan sonra yakacak yardım başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Yakacak yardımı başvuruları tamamlandıktan sonra 15 ile 25 gün arasında incelemeye alınır. İnceleme aşamasından sonra onaylanan yakacak yardımı başvuru sahiplerine ulaşım sağlanarak gerekli işlemler yapılmaktadır.

Yakacak Yardımı Ne Kadar?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara veya herhangi bir sosyal güvencesi olan ancak aylık gelirinin muhtaçlık sınırı altında olan vatandaşlar için Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile ücretsiz olarak yakacak yardımı yapılmaktadır.

Yakacak yardımı başvurusu yapan ve başvuruları onaylanan vatandaşların yakacak yardımları kış aylarının başında başvuru sahibinin ikamet adresine kadar gönderilmektedir.

Yakacak yardımı, gıda yardımı ve erzak yardımı gibi sosyal yardımlar vatandaşların ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı ücretlerde ödeme yapılmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yakacak Yardımı Başvurusu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelere ve vatandaşlara erzak ve gıda yardımı, giysi yardımı, nakdi yardım ve yakacak yardımı yapılmaktadır. Yakacak yardımı başvurusu yapmak için ikamet ettiğiniz bölgedeki vakıflara, belediyelere veya yardım kuruluşlarına giderek başvuru yapabilirsiniz.

Aynı zamanda E-Devle sistemi üzerinden veya farklı web siteleri üzerinden de yakacak yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz. Kömür yardımı başvurusu için gerekli evrakların ve şartların neler olduğuna ve yakacak yardımı ile ilgili daha iyi ve net bir bilgi almak için ALO 183 veya ALO 144 numaralı Sosyal Destek hatlarından herhangi birini arayabilirsiniz.

Yakacak Yardımı 1000 TL

Çalışanlara yakacak yardımı yapmak zorunlu bir yardım değildir, ancak yeni yasayla beraber avantajlı hale geldi. İşveren askeri ücretli bir çalışanına aylık 5 bin 500 lira aylık net maaş öderken ekstra 1.000 TL yakacak yardımı yapmak istediğinde, 741 TL gelir vergisi ve sigorta prim maliyeti de yüklenmiş olur. Yeni çıkan yasayla sağlanan avantajla işveren bu 741 TL ilave yükleri üstlenmiş olur. Aylık net 1.000 TL yakacak yardımı 2023 yılının ilk yarı yıl sonuna kadar vergi ve prim yükü olmadan çalışanlara ödenebilecek.

Yakacak Yardımı Başvuru Formu

Odun ve kömür gibi yakacak yardımı başvurusunda bulunmak için öncelikle başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Başvuru formu üzerinde ihtiyaç sahibi vatandaşların meslekleri, aylık kazançları, gelirleri, giderleri ve kimlik bilgileri gibi bilgilerin doldurulması istenmektedir.

Başvuru formu üzerinde yer alan bilgiler yakacak yardımı başvurusu yapılan kurum veya kuruluşlara bağlı olarak farklılık göstermektedir. Başvuru formunu teslim eden vatandaşların başvuru forumları değerlendirildikten sonra muhtaç aileler belirlenerek kömür ve odun gibi yakacak yardımları yapılmaya başlanmaktadır.

Başvuru formu üzerinde yer alan bilgilerin mutlaka doğru ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Başvuru forumları üzerinde verilen bilgiler ile vatandaşın gerçek bilgilerinin farklılık göstermesi durumunda başvuru sahibinin başvurusu hiçbir şekilde onaylanmaz. Ayrıca başvurularının onaylanması ve daha sonra beyan edilen bilgilerin doğru olmaması halinde yakacak yardımı alan vatandaşlara cezai işlem uygulanmaktadır.

Yakacak Yardımı Başvurusu Sorgulama

İhtiyaç sahibi vatandaşlar odun ve kömür yardımı için gerekli şartları sağladıktan sonra gerekli belge evrakları teslim ederek başvurularını tamamlayabilirler. İhtiyaç sahipleri başvurularını tamamladıktan sonra başvurularının hangi aşamada olduğuna dair bilgi almak istiyorlar.

Belediye yakacak yardımı başvuruları tamamlandıktan sonra yakacak yardımı başvuru sorgulamasını E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. Aynı zamanda ALO 153 numaralı Beyaz Masa hattını arayabilir ve başvuru sonucunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Aynı zamanda yakacak yardımı için farklı kurum veya kuruluşlar aracılığı ile başvurularının tamamlayan vatandaşlar başvurularının hangi aşamada olduğuna dair bilgi almak için ilgili makama ait telefon hattı üzerinden ulaşım sağlayabilir ve başvuruları hakkında bilgi alabilirler.

Yakacak Yardımı Ne Zaman Verilecek?

İhtiyaç sahipleri istedikleri zaman sosyal yardımlara başvuru yapabilme imkanına sahiptirler. Ancak ilk defa yardım alacak vatandaşların en geç Temmuz veya ağustos aylarında başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları veya Belediyeler tarafından dağıtılan yakacak yardımları Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlükleri tarafından belirlenerek belirli bir program ile dağıtımı yapılmaktadır.

Yakacak Yardımı Şartları Nelerdir?

Yakacak yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşların belirli kriterlere sahip olmaları ve belirli şartlara uymaları gerekir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile sağlanan yakacak yardımları için istenen şartlar şu şekildedir;

  • Vatandaşların herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekir.
  • Başvuru sahibi ve beraber yaşadığı ailesinin üzerine herhangi bir mülkün olmaması gerekir.
  • Başvuru sahibi ve ailesinin aylık gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekir.
  • İhtiyaç sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

yakacak yardımı

Yakacak Yardımı Kimlere Verilir?

Odun ve Kömür yardımları için ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir. Muhtaçlık sınırı altında olan vatandaşlar yakacak yardımı başvurusu yapabilirler.

İşsizler, çalışamayacak halde olan vatandaşlar, muhtaç vatandaşlar, kronik hastaları, engelliler, kimsesiz dul kadınlar, gelirsiz ve sahipsiz yaşlılar, afetzedeler ve yoksullar yakacak yardımı başvurusu yapabilirler.

Vatandaşların üzerlerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulü veya menkulünün olması durumunda ihtiyaç sahiplerinin herhangi bir geliri olmasa dahi yakacak yardımı gibi birçok sosyal yardımdan yararlanma şansları bulunmamaktadır.

Yakacak Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İhtiyaç sahipleri yakacak yardımı başvurusu yapmak için öncelikle ön başvurularını yapmaları daha sonra gerekli evrakları teslim etmeleri gerekmektedir. Yakacak yardımı başvurusu sırasında ihtiyaç sahiplerinden talep edilen belgeler şu şekildedir;

  • Başvuru sahibinin T.C kimlik kartının aslı ve fotokopisi.
  • Muhtarlık tarafından verilen fakirlik belgesi.
  • Başvuru sahibinin ikametgah adresi belgesi.
  • İşsiz olan vatandaşların işsiz olduklarını gösteren belge istenmektedir. (SGK tarafından verilmektedir.)
  • Hanedeki bireylere ait gelir belgesinin gösteren belge. (SGK tarafından verilmektedir.)

Yakacak yardımı başvurusu yapan vatandaşlar başvuru yaptıkları kurum veya kuruluşa bağlı olarak istenen belgeler farklılık göstermektedir.

Yakacak Yardımı Nasıl Alınır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları veya belediyeler tarafından ihtiyaç sahiplerine yönelik sağlanan yakacak yardımları için başvuru formunu dolduran vatandaşların başvuru formu üzerindeki bilgileri incelenerek ihtiyaç sahipleri tespit edilmektedir.

Daha önceden herhangi bir vakıf veya belediye kaydı olanlar düzenli olarak her kış boyuna odun ve kömür yardımları alabiliyorlar.

Daha önceden herhangi bir vakıf veya belediyede kaydı olmayan ve ilk defa bir sosyal yardım başvurusu yapan vatandaşlar vakıflar veya belediyeler tarafından incelenerek başvurularına dönüş yapılmaktadır. Belediye değerlendirilme kurulu veya vakıf mütevelli heyeti tarafından incelenen raporlara bağlı olarak yakacak yadımı alacak vatandaşlara dair liste hazırlanmaktadır.

Hazırlanan liste içerisinde yer alan vatandaşların başvuruların sonuçlanması yaklaşık olarak 25 gün kadar sürmektedir.

Yakacak Yardımı Nereden Alınır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığı ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar veya sosyal güvencesi olup muhtaçlık sınırı altında gelire sahip olan vatandaşlar yakacak yardımı başvurusunda bulunabilirler.

Yakacak yardımı başvurusunda bulunabileceğiniz yardım kuruluşları şu şekildedir;

  • İkamet ettiğiniz ile bağlı belediyeler.
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  • Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlükleri
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Valilik ve Kaymakamlıklar aracılığı ile yakacak yardımı başvurusu yapabilirsiniz.
  • Kaymakamlık veya valilikler.

Yakacak Yardımı Ne Zaman Yatacak?

Devlet ihtiyaç sahibi vatandaşlara çeşitli sosyal yardımlar ile destek sağlamaktadır. Birçok farklı sosyal yardımlar ile ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle kış aylarında odun ve kömür gibi yakacaklara ihtiyaç duyan ancak maddi zorluklar nedeniyle yakacak alamayan vatandaşlar gerekli şartları ve evrakları karşılayarak yakacak yardımı başvurusu yapabilirler.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ihtiyaç sahibi vatandaşlara yakacak yardımı desteği vermektedir. Dayanışma Vakıflarına yakacak yardımı için başvuru yaptıktan sonra başvurunuz inceleme altına alınmaktadır. İnceleme altına alınan başvurular onaylandıktan sonra vatandaşların ikamet ettikleri adrese kadar gönderilmektedir.

Yakacak yardımları temmuz ve ağustos aylarına kadar başvurusu alınır. Ekim ayından itibaren yardımlar dağıtılmaya başlanmaktadır.

Yakacak Yardımı Gelir Vergisinden Muaf Mı?

Yakacak yardımı, gıda yardımı, erzak yardımı ve diğer tüm sosyal yardımlar için ücret ödemesinin brüt tutarının 1093 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40/1 inci maddesine bağlı olarak kurum kazancının tespitinin herhangi bir gider olarak dikkate alınması mümkün değildir. Buna bağlı olarak hiçbir sosyal yardım gelir vergisi alınmamaktadır.

Memura Yakacak Yardımı Var Mı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinden talep edilen belge ve başvuru formlarını aldıktan sonra ilgili kurumlara giderek yakacak yardımı başvurusu gibi sosyal yardım başvuruları yapılabiliyor. Yakacak yardımı gibi sosyal yardımlar için başvuru yapmak isteyen vatandaşların bazı şartlara uygun olması gerekmektedir.

Bu şartların en başında gelen ihtiyaç sahibi vatandaşın herhangi bir gelire sahip olmaması veya gelirinin muhtaçlık sınırı altında olması gerekmektedir. Buna bağlı olarak yakacak yardımı ve diğer sosyal yardımlar için vatandaşların muhtaçlık sınırı altında gelirinin olması ve herhangi bir sosyal güvencesi olmaması gerekir. Ancak memurların sosyal güvenceye sahip olması ve gelirlerinin muhtaçlık sınırının üstünde olmasına bağlı olarak sosyal yardımlardan yararlanmaları şu an için mümkün değildir.

Yakacak Yardımı Nasıl Hesaplanır?

Yakacak yardımı başvurusunda bulunan vatandaşların en merak ettikleri konulardan biride yakacak yardımı ücretinin nasıl hesaplandığıdır. Yakacak yardımı başvurusunda bulunan vatandaşların başvuruları onaylandıktan sonra odun veya kömür ihtiyaçları adreslerine kadar gönderilmesinin yanı sıra nakdi yardım olarak da alabiliyorlar.

Yakacak yardımı hesaplaması için öncelikle gelir vergisi, damga vergisi ve diğer kesintilerin hesaplanması gerekir. Sonuca bağlı olarak net ücret çıkarılmaktadır. Brüt ücretin 1 TL olduğu bir durumda;

  • Gelir vergisi hesaplaması= brüt ücret * %20
  • Damga vergisi hesaplaması= brüt ücret * 0.00759
  • Kesintilerin toplamı = 0,20 + 0,00759 = 0,20759
  • Oran= 1 – 0,20759= 0,79241
  • Brüt ücret= 500 / 0,79241 olacaktır.