Kredi Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur? Kredi borcu ödenmezse ne olur? Banka kredi borcu 90 gün ödenmezse ne olur, kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi yazı içeriğimizde bilgiler vermeye çalışacağım.
Bankalar kredi taksitlerinde 90 günlük bir gecikmeyi makul karşılayabilirler.
Bu süreç ise şu şekilde işler:
Kredi ödemelerinin gecikmesinde yasal süreç; 2015 yılında yürürlüğe girmiş olan Tüketici Kredisi Yönetmeliği esas alınarak işler. Bu yönetmelik kapsamında bankalara kişinin iki taksit ödememesi durumunda taksitlerin iptalini talep etme veya tamamını talep etme gibi haklar tanımıştır. Bankalar bu yönetmeliği devreye sokmak için kişilere üç taksite kadar ödememe imkanı tanırlar.
Gecikme faizi; kişinin kredi kullandıktan sonra borcunu ödemekte geciktiğinde uygulanan faiz oranıdır. Bu faiz oranı maksimum başlangıç faiz oranının %30’u kadar olabilmektedir. 10.000 TL gibi miktardaki ihtiyaç kredisi 60 ay vade ile ödeyecek olan kişilerin bazı bankalara göre gecikme faiz oranları şu şekildedir:
Krediyi geç ödemek kredi notunu etkileyen bir durumdur. Kişinin kredi ödeme konusunda yapacağı bütün olumsuz hamleler kredi siciline işlenmektedir. Kişi kredi borcunu geç ödüyor ise; daha sonra kredi almaya kalktığında, kredi alma ihtimali oldukça düşüktür.
Kişinin kredi notunu tekrar yükseltebilmesi için yapabileceklerinden bazıları şunlardır:
Kredi 3 ay yani 90 gün ödenmezse banka icra takibi başlatabilir. Ancak eğer kişinin kredi konusunda dosyası kabarık ise ve daha önce diğer bankalar ile de kredi konusunda icralık olmuş ise 90 gün beklenmeden de icra takibi başlatılabilir. 90 gün süre dolana kadar banka ilk 30 gün gecikme süresi dolduktan sonra kişileri izlemeye alır.
Kişinin kredi kartının kullanıma kapanması için; kişi bir yıl içerisinde 3 ya da daha fazla borcunun asgarisini ödememiş olmalıdır. Ayrıca borçlarının asgari tutarını öderken eğer iki ay üst üste sadece asgarisini öderse veya 1 ay borcunu ödemez ise; banka kişinin kredi kartını geçici olarak kapatma hakkına sahiptir. Bu süreç tamamen bankanın inisiyatifindedir. Kişinin kartının özelliklerini de kısıtlayabilir, kartını geçici olarak da kapatabilir.
Maaşa kredi kartı borcu dolayısı ile haciz gelebilir. Ancak bankanın kişinin maaşının tamamını haciz edebilmesi mümkün değildir. Yasal sınırlama kapsamında maaşın ¼’ünden fazlası haczedilemez. Maaşın haciz edilmesi durumu, borcun tahsil edilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir.
Kredi kartı borcunun taşınmaz mallara ve eve haciz getirmesi mümkündür. Taşınmaz mallar ve ev için haciz işlemi başlatılırken kişinin borcunun miktarına bakılmaz. Yasal süreçte banka borcu tahsil etmek amacı ile, diğer yollar ile tahsil edememiş ise bu yola başvurabilir.
Kredi kartı borcu yasal takip masrafı vardır. 90 gün içerisinde başlatılmış olan yasal takip süreci sona erdikten sonra bankanın borcun tamamının 7 gün içerisinde ödenmesi için ihtar yollaması üzerine; bu sürede borca gecikme faizine ek olarak temerrüt faizi uygulanır. Ayrıca bunların yanı sıra bu süreçte avukata ve icra masraflarına harcanan para da borçlunun borcuna ek masraf borcu adı altında eklenir.
Kredi borcu>>>>