DOLAR
34,2193
EURO
37,2903
ALTIN
2.932,25
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
20°C
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

Kredi Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur?
17.04.2023
2.766
A+
A-

Kredi Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur? Kredi borcu ödenmezse ne olur? Banka kredi borcu 90 gün ödenmezse ne olur, kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi yazı içeriğimizde bilgiler vermeye çalışacağım.

Kredi Borcu 90 Gün Ödenmezse Ne Olur?

  • Kişinin kredi notu etkilenir.
  • Kişinin diğer bankalardan veya aynı bankadan tekrar kredi alabilmesi durumu etkilenir.
  • Kişiye haciz işlemi başlatılacağı için kişinin mal varlığı etkilenir.

Bankalar Kredi Taksitlerinde Ne Kadarlık Bir Gecikmeyi Makul Karşılayabilir?

Bankalar kredi taksitlerinde 90 günlük bir gecikmeyi makul karşılayabilirler.

Bu süreç ise şu şekilde işler:

  • Kişi aldığı kredinin ilk taksitini zamanında ödemediğinde, banka kişi ile iletişime geçer. Telefon, mesaj veya e-posta yolu ile kişinin unutmuş olabileceği göz önüne alınarak kişiye haber verilir.
  • Kişi eğer ilk taksitinin tamamını ödememiş ise, kişiye yine haber verilir çünkü bu da bir gecikme olarak sayılır.
  • Kredi ödemesini geciktiren kişilerin isimleri Kredi Kayıt Bürosu’na gönderilir. İsmi buraya gönderilen kişileri ise diğer bankalar da görebilmektedir.
  • Kişi ilk taksiti ödemediği gibi ikinci taksiti de ödemez ise; bu sefer banka borçlunun adresine direkt ihbarname gönderir.
  • Adresine ihbarname gelen kişinin 30 gün içerisinde borcunu ödemesi gereklidir. Kendisine tanınan sürede eğer borcunu kapatmaz ise bankanın yasal süreç başlatma hakkı doğar.
  • Kişi ihbarname geldikten sonra 30 gün içerisinde borcunu ödemediğinde yasal süreç başlatılır. Artık kişinin muhatabı banka değil bankanın bu olay ile ilgilenmesi için dosyayı aktardığı birim ve süreci takip eden avukattır.
  • Kişi bu süreçte yine borcunu ödemeyi reddederse, haciz işlemleri başlatılır.
  • Eğer kişinin borcu haciz yolu ile de ödenemezse, BDDK tarafından lisanslanmış varlık yönetim şirketleri borcu ve haciz işlemlerini takip etmeye başlıyor.

Kredi Ödemelerinin Gecikmesinde Yasal Süreç

Kredi ödemelerinin gecikmesinde yasal süreç; 2015 yılında yürürlüğe girmiş olan Tüketici Kredisi Yönetmeliği esas alınarak işler. Bu yönetmelik kapsamında bankalara kişinin iki taksit ödememesi durumunda taksitlerin iptalini talep etme veya tamamını talep etme gibi haklar tanımıştır. Bankalar bu yönetmeliği devreye sokmak için kişilere üç taksite kadar ödememe imkanı tanırlar.

Kara listede olanlar kredi çekebilir mi>>>>

Gecikme Faizi Nedir?

Gecikme faizi; kişinin kredi kullandıktan sonra borcunu ödemekte geciktiğinde uygulanan faiz oranıdır. Bu faiz oranı maksimum başlangıç faiz oranının %30’u kadar olabilmektedir. 10.000 TL gibi miktardaki ihtiyaç kredisi 60 ay vade ile ödeyecek olan kişilerin bazı bankalara göre gecikme faiz oranları şu şekildedir:

  • ING Bank için %2.09
  • Türkiye İş Bankası için %2.20
  • Burgan Bank için %2.25

Krediyi Geç Ödemek Kredi Notunu Etkiler Mi?

Krediyi geç ödemek kredi notunu etkileyen bir durumdur. Kişinin kredi ödeme konusunda yapacağı bütün olumsuz hamleler kredi siciline işlenmektedir. Kişi kredi borcunu geç ödüyor ise; daha sonra kredi almaya kalktığında, kredi alma ihtimali oldukça düşüktür.

800 kredi notuna kredi veren bankalar>>>>

Krediyi Geç Ödediği İçin Kredi Notu Düşen Kişi Kredi Notunu Nasıl Yükseltir?

Kişinin kredi notunu tekrar yükseltebilmesi için yapabileceklerinden bazıları şunlardır:

  • Kişi var olan kredi borcunu kapatmalıdır.
  • Yeni krediler aldığında kredi borçlarını zamanında ve eksiksiz ödemelidir.
  • Kişinin kredi kartı limitinin fazla dolu olmaması ve borcunun mevcut hesap durumu ile dengeli olması gereklidir.
  • Kredi kullanım yoğunluğu kredi skorunu çok etkileyen bir durum olmasa da, hiç kredi kullanmayan kişilere göre kredi notunda daha hızlı bir yükseliş sağlar.

Kredi Kaç Ay Ödenmezse İcralık Olunur?

Kredi 3 ay yani 90 gün ödenmezse banka icra takibi başlatabilir. Ancak eğer kişinin kredi konusunda dosyası kabarık ise ve daha önce diğer bankalar ile de kredi konusunda icralık olmuş ise 90 gün beklenmeden de icra takibi başlatılabilir. 90 gün süre dolana kadar banka ilk 30 gün gecikme süresi dolduktan sonra kişileri izlemeye alır.

Sicili bozuk olana temel ihtiyaç desteği>>>>

Kredi Kartı Kullanıma Ne Zaman Kapanır?

Kişinin kredi kartının kullanıma kapanması için; kişi bir yıl içerisinde 3 ya da daha fazla borcunun asgarisini ödememiş olmalıdır. Ayrıca borçlarının asgari tutarını öderken eğer iki ay üst üste sadece asgarisini öderse veya 1 ay borcunu ödemez ise; banka kişinin kredi kartını geçici olarak kapatma hakkına sahiptir. Bu süreç tamamen bankanın inisiyatifindedir. Kişinin kartının özelliklerini de kısıtlayabilir, kartını geçici olarak da kapatabilir.

Maaşa Kredi Kartı Borcu Dolayısı İle Haciz Gelebilir Mi?

Maaşa kredi kartı borcu dolayısı ile haciz gelebilir. Ancak bankanın kişinin maaşının tamamını haciz edebilmesi mümkün değildir. Yasal sınırlama kapsamında maaşın ¼’ünden fazlası haczedilemez. Maaşın haciz edilmesi durumu, borcun tahsil edilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir.

e haciz kaydı olanlar kredi çekebilir mi>>>>

Kredi Kartı Borcu Taşınmaz Mallara, Eve Haciz Getirtir Mi?

Kredi kartı borcunun taşınmaz mallara ve eve haciz getirmesi mümkündür. Taşınmaz mallar ve ev için haciz işlemi başlatılırken kişinin borcunun miktarına bakılmaz. Yasal süreçte banka borcu tahsil etmek amacı ile, diğer yollar ile tahsil edememiş ise bu yola başvurabilir.

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Masrafı Var Mıdır?

Kredi kartı borcu yasal takip masrafı vardır. 90 gün içerisinde başlatılmış olan yasal takip süreci sona erdikten sonra bankanın borcun tamamının 7 gün içerisinde ödenmesi için ihtar yollaması üzerine; bu sürede borca gecikme faizine ek olarak temerrüt faizi uygulanır. Ayrıca bunların yanı sıra bu süreçte avukata ve icra masraflarına harcanan para da borçlunun borcuna ek masraf borcu adı altında eklenir.

Kredi borcu>>>>