KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir? Daha önceki yıllarda da girişimcilere önemli destekler sunan Kosgeb,2023-2024 yılında da bu desteklere devam edecek. İş kurmak isteyenler ve işlerini büyütmek isteyen girişimcilere Kosgeb 2023-2024 yılında yaklaşık olarak 65.000tl’ye kadar geleneksel hibe ve kredi verecek. Bu desteklerden faydalanmak için ne yapmanız gerektiğini yazının ilerleyen kısımlarında kosgeb kredi başvurusu edevlet, KOSGEB FAİZSİZ kredi başvurusu, KOSGEB kredisi, KOSGEB kredi başvuru Formu, KOSGEB destek kredisi 2023-2024, KOSGEB kredi başvurusu 2023-2024, KOSGEB e-Devlet, KOSGEB genç Girişimci Desteği değineceğiz.
Devletin girişimcilerin önünü açmak için açtığı bir kurumdur. Bilim sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlıdır.
Devlet bu şekilde başarılı projelerin kaybolmasın önüne geçmek istiyor. İyi projeler devletin de gelişmesi için önemli olduğundan dolayı çok yüksek miktarlarda destek veriliyor.
Bunun için girişimcilik kursunda Başarılı olduktan sonra iyi bir proje ile KOSGEB’ başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulumu, geliştirilmesi ve kar oranının arttırılması aşamalarında pek çok destek paketi sunan bir devlet kurumu olan KOSGEB aynı zamanda girişimciler için de özel bir destek programı sunmaktadır. Bu bağlamda KOSGEB Girişimcilik Destek Programı farklı sektörlerdeki girişimci ve girişimci adaylarına hibe, kredi ve işletmenin modeline göre daha farklı bir destek çözümü sunmaktadır. Bu nedenle girişimcilik programının, özellikle de küçük veya orta ölçekli bir iş yeri modeli ya da herhangi bir ticaret modelini kurma amacı olan bir vatandaş açısından son derece faydalı bir destek programı olduğunu söyleyebiliriz.
Kosgeb Desteklerinden faydalanmak için en temel şartların başında , KOSGEB’in düzenlediği girişimcilik kurslarına katılmış olmak gerekli. Bu kurslar 32 saat sürmekte ve girişimcilik ile ilgili temel doğrular anlatılmaktadır. Bu kursun sonunda katılımcılara verelin belge başvuru için yeterli. Kosgeb destek ve hibelerinde gözden kaçırılmaması gereken çok temel bir durum var. Kosgeb, sıfırdan bir işletmeyi kurmak için para desteği sağlamamaktadır, kurulmuş ya da kurulmakta olan işletme adına belli rakam aralığında destek sunmaktadır.
Kosgeb’in sunduğu desteği şu şekilde özetleyebiliriz; öncelikle işi kuruyorsunuz, ardından yaptığınız tüm masraf kalemlerini faturalandırıyorsunuz, bu faturalandırmanın ardından Kosgeb’ e başvurarak yaptığınız harcamanın yüzde yetmişlik dilimini geri alıyorsunuz. Bu ortalama bir orandır. Belirli bölgelerde ve cinsiyete göre bu oran artış göstermekte ya da düşmektedir. Güncel dilimleri görmek için Kosgeb’ e ait internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kosgeb’in sunduğu para desteği ilgili işletmenin hesabına yatırılabildiği gibi destek alan kişiye ait hesaba da yatırılabilmektedir. Kosgeb’ den alınacak destek banka borcu olan girişimcilere engel teşkil etmemektedir. Bu yardım ve kredi miktarı 100.000 TL’ye çıktığı zaman bankalardan teminat mektubu istenmektedir, sadece böyle bir durumda sıkıntı yaşanabilmektedir. 50.000 TL’ lik yardımlarda her hangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
Kosgeb hibe kredi başvurusu>>>>
Kosgeb kredilerinden faydalanmak için en temel şart olan girişimcilik kursları Ülkemizdeki her şehirde belirli zaman dilimlerinde düzenlenmektedir. İzmir’ de aldığınız bir girişimcilik sertifikası, ülkemizin başka bir şehrinde de geçerliliğini sürdürmektedir. Kosgeb başvurularından faydalandıktan üç yıl sonra tekrar başvuruda bulunabilirsiniz.
Kısacası Kosgeb başvurusu için hali hazırda birişletme sahibi olmanız, ya da kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekli. Bu işlemin ardından Krediden faydalanmak için girişimcilik kursuna kayıt yapmalı ve kurs sonunda bu girişimcilik sertifikasını edinmiş olmalısınız. Bundan sonraki süreçte başvuru zamanında KOSGEB’e ait siteye kayıt yaptırıyorsunuz ve ilgili alanları doldurarak başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Sizlerde hayalinizdeki işi geliştirmek ve devletin sıfır faizli kredi desteğinden faydalanmak için hemen başvuruda bulunun.
Bu destek programı ile ilgili bilinmesi gereken bazı ayrıntılar söz konusudur. Örneğin programın 2017 yılının sonunda bitmesi söz konusudur. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında, girişimci ve girişimci adaylarına sunulan kredi veya hibe gibi destek unsurlarını ise iki ana maddede sıralayabilmemiz mümkündür.
Bu iki aşama esasında bir vatandaşın hem girişimci unvanını kazanmasını sağlıyor hem de girişimcilik yaparak KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında kredi ve hibe gibi imkanlar ile kolay bir şekilde küçük yada orta ölçekli bir işletme kurabiliyor.
KOSGEB’in girişimcilere ne kadar kredi ve hibe çeşitli şartlara göre farklılık gösteriyor. Kesin olarak belirlenmiş destek bütçesi üst limitlerini ise KOSGEB resmi web sitesinde, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı sayfasında görebiliyoruz.
*Kadın girişimci, şehit yakını, engelli vatandaşların yararlanma hakkı daha kolaydır.
Sonuç; hepsini topladığımızda, 50,000 TL’ye kadar bir girişimcilik desteği kredisinden söz ediyoruz. Bu sadece “geri ödemesiz” kısmı. Ayrıca “geri ödemeli” olarak, 100.000 TL’ye kadar kredi talep edebilirsiniz.
KOSGEB sayesinde kredi kullanabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kredi ya da hibe imkanlarından faydalanamazsınız. İlk olarak aranan şey size ait bir projeniz olması ya da mevcut bir işletmenizin bulunmasıdır. Bu iki şarttan birini sağlayamıyorsanız KOSGEB üzerinden kredi ya da hibe kullanamazsınız. Peki KOSGEB’in kredi şartları nelerdir? Şimdi bunu inceleyelim.
Bu sorunun temelde iki cevabı bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
– Kendinize ait bir projeniz ya da yine kendinize ait bir iş yerinizin olması gerekmektedir.
– Projeniz var ise tescil belgeli olmalıdır.
Peki bu şartlardan herhangi birini sağladık. KOSGEB’in kredi imkanlarından nasıl faydalanabiliriz? Yazımızın bu kısmında bundan bahsedeceğiz.
Tüm süreci adım adım açıklamak gerekirse toplamda 4 adımda bu süreç anlatılabilir.
1- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Hibe ya da kredi kullanmak isteyen herkes muhakkak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almak zorundadır. Bu eğitimi almayanların KOSGEB’in imkanlarından faydalanması mümkün değildir. Eğitim süresi 1.5 ay içinde toplamda 60 küsür saat sürmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi KOSGEB bünyesinde ücretsiz olarak verilmektedir. Bu eğitime katılmak için başvuruda bulunmak isterseniz yapmanız gereken şey en yakın KOSGEB birimine gitmek ya da KOSGEB’in resmi internet sitesine girmek olacaktır.
2- İş Planınız Hazır Olmalı
İş yerinize dair her şeyi bir plan dahilinde yürütmelisiniz. Üstelik kredi alım aşamasında bu plan değerlendirilecek ve başvurunuzun onayı bu plana bakılarak yapılacaktır.
3- Veritabanına Kayıt Olma
KOSGEB’in sitesi üzerinden başvuruda bulunmanız ve kullanıcı adı ve şifreyle sisteme kaydolmanız gerekmektedir.
4-Sonuç
Olumlu ya da olumsuz bir sonuç ortaya çıkabilir.
Devlet, genç girişimcilerinin iş yeri açma planlarını gerçekleştirebilmeleri adına kredi desteğinde bulunmaktadır. Genç girişimcilere verilen bu destek ile ekonomiye katkı yapmalarının önü açılmaktadır. Peki bu kredi nereden ve nasıl alınmaktadır? Bu yazımızda genç girişimcilere devletin verdiği kredi desteğiyle alakalı bilgiler vereceğiz. Bu kredi KOSGEB eliyle verildiği için yazının devamı KOSGEB ile alakalı olacak.
Devlet KOSGEB aracılığıyla genç girişimcilere kredi desteğinde bulunmaktadır. Ancak bu krediyi almanın bazı şartları vardır. İlk olarak Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almanız gerekmektedir. Bu ücretsiz eğitimin giderlerini İŞ-KUR karşılamaktadır. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almayan kişiler kredi imkanlarından faydalanamamaktadır. Bu eğitimler ücretsiz olmakla beraber üniversite bitirmiş ve üniversitede girişimcilik dersi almış kişilerin eğitimi almalarına gerek yoktur. İlk olarak tüm girişimcilere müracaatlarında eleme ve yeterlilik testleri yapılmaktadır. Bu testleri başarıyla geçen girişimciler Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi için kayıt kısmına alınır ve kurslara katılımları sağlanır. Bu kursları başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde kredi imkanından faydalanmaları mümkün değildir.
Eğitim Sonrası Süreç
Bu eğitim sürecinin başarılı ile tamamlanması sonrası girişimciler iş yerlerini açabilmek için kredi başvurusunda bulunabilirler. Ancak bu aşamada da bazı şartlar mevcuttur. Eğitimi başarı ile geçen girişimciler kredi başvurularını yapabilmek için öncelikle bir iş planı hazırlamak zorundadır. Kredi alıp alamayacakları bu iş planı değerlendirildiğinde belli olacaktır. Bu nedenle iş planı oldukça önemlidir. İş planınız onaylanmadan kredi imkanlarından faydalanmanız mümkün değildir.
İş planı aşamasını da başarı ile tamamlayan genç girişimci artık kredi başvurusu için son aşamaya gelmiş demektir. Yapılması gereken birkaç işlem kalmıştır. İş planını hayata geçirmek isteyen genç girişimci, KOSGEB veri tabanına kaydolmak zorundadır. Siteden bir kullanıcı adı ve şifre alarak sisteme girmeli ve sistemde bulunan kobi beyannamesi ile bilgi dokümanını çıktı olarak alması gerekmektedir. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra Girişimcilik Destek Programı aşamasına geçilmiş demektir.
Tarım ve hayvancılık alanında girişimde bulunan ya da girişimde bulunmak isteyen kişi ve kurumlara belirli şekillerde kredi desteği sunulmaktadır. Bu kredi destekleri devlet teşvikli olabildiği gibi özel bankalar aracılığı ile de verilmektedir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var KOSGEB programı dahilinde hayvancılık ile ilgili olarak kredi desteği sunulmamaktadır. Ancak belirli maddeler dahilinde olan (bu maddeler malzeme alımını içermektedir) girişimlere KOSGEB kredi vermektedir. Hayvan alımı için kredi veren tek devlet kurumu Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığıdır. 30000 TL olan bu kredi geri ödemesiz ve oldukça kolay bir başvuru koşulu ile gerçekleşmiştir. Devlet desteğinin dışında uygun koşullarla bazı bankalar kredi fırsatı sunmaktadır. Bu krediler sayesinde; kanatlı hayvancılık , büyük ve küçükbaş hayvancılık alanında kullanım yapabilirsiniz.
Ziraat Bankası
Ziraat Bankası çeşitli alanlarda kredi fırsatı sunuyor. Alanlar şu şekilde sıralanabilir;
Büyükbaş hayvancılık kredisinden faydalanmak isteyen girişimciler, 10 ile 50 adet arasında hayvan satın alması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kuracakları tesisin alt yapı ihtiyacı içinde bu krediyi kullanabilirler. Küçükbaş hayvanda ise bu sayı koyunda 50 , keçide 25 adettir. Küçükbaş hayvancılık alt yapı tesisinde bulunması gereken malzemeler içinde bu kredi kullanılmaktadır.
Finansbank
Finansbank süt hayvancılığı kredisinde, giderlerin yüzde 85 i oranında kredi desteği sunmaktadır. Krediyi 24 ayda geri ödeyebilir, 3 ya da 6 aylık toplu ödeme periyotlarından faydalanabilirsiniz.
Şekerbank
Şekerbank, modern hayvancılığa destek sunmak adına besicilik ve süt sığırcılığı kredi programları düzenlemektedir. Genel olarak fatur bedelinin yüzde 75 oranında destek sağlayan banka, uzun ödeme planları ile de girişimcileri rahatlatmaktadır. 60 aya kadr vade sunan banka ayrıca, yılda bir toplu ödeme imkanı da sunmaktadır.
Bunların dışında uygulanacak bazı devlet destekli hayvancılık yatırımları bulunmaktadır. Kanun kapsamındaki bu destek ve teşvikler şöyle;
damızlık düve yetiştiriciliği yapan hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesi adına oluşturulmuştur. Bu kapsamdan, Türkvet sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan üreticilerin, bireysel veya bir arada yapacakları, 500 adet kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılmasını içermektedir. Bu konu ile ilgili detaylar daha sonra ilan edilecektir. Başvuruları ise Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı almaktadır.
Kosgeb kredi başvurusu için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7580/destek-basvuru-sartlari-ve-destek-turu ilgili linkten gerekli şartları öğrenebilirsiniz.
Pandemi sürecinden etkilenenler için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7800/pandemiden-etkilenen-isletmelere-5-milyar-tl KOSGEB desteklerini sürdürüyor. İlgili linkten detayları öğrenebilirsiniz.
E-devlet üzerinden KOSGEB kredi başvurusu için https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler?ReturnUrl=%2f linki tıklayarak giriş yapabilirsiniz.
KOSGEB başvuru formu kendi websitesinde mevcut olup https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/6527/basvuru-formlari linkte tüm başvuru formlarına erişebilirsiniz.
KOSGEB>>>