Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? Silah Taşıma Ruhsatı Dilekçesi 2024; Silah, cephane ya da patlayıcı madde bulundurmak isteyenlerin öncelikle yerel kamu güvenlik ofisi, polis merkezi ya da jandarma komutasına bildirmesi gerekir. Silah taşıma ruhsatı almak isteyen kişiler, silah taşıma ruhsatı alma şartları nelerdir? Silah Taşıma ruhsatı hangi meslekler alabilir? Gibi merak edilen konuları bu yazımızda topladık.
Silah taşıma ruhsatı almak isteyen kişilerin bazı şartlara uygun görülmeleri ve bazı belgeleri teslim ederek başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir, silah taşıma ruhsatı ile silah bulundurma ruhsatı farklı şeyledir. Silah taşıma ruhsatı, gittiğiniz yerlerde yanınızda bulundurmanıza izin verilen bir izin belgesidir. Silah bulundurma ruhsatı ise belirli bir konumdan dışarıya çıkarmanıza izin verilmeyen bir belgedir.
Silah taşıma ruhsatı alma şartları aşağıdaki gibidir;
Ateşli silahlar ve bıçaklar ile çeşitli aletler hakkındaki yönetmeliği “Silah Ruhsatı Verilmesini Engelleyen Durumlar” başlıklı kanun maddesinin 16’ncı maddesinde sayılan hallerden herhangi bir maddesine girmeyen ayrıca 21 yaşını doldurma olan her Türk vatandaşı belirli bir konum içerisinde silah bulundurmak amacı ile silah satın alabilir.
Silah bulundurmak amacı ile silah ruhsatı almak isteyen kişiler bir dilekçe hazırlayarak ikametgahlarının bulunduğu il Valiliğine müracaat edebilirler. Gerekli belgelerin tamamlanması halinde, herhangi bir engeli bulunmayan kişiler harç ve vergi ödemeleri kayıyla mesken ya da işyerinde bulundurmak amacıyla silah bulundurma ruhsatı alabilirler.
Silah taşıma ruhsatı almak isteyen kişilerin öncelikle hayati tehlikesinin bulunması esas alınır. Herhangi bir hayati tehlikesi olmayan veya tehlikeli iş kollarında çalışmayan kişiler silah taşıma ruhsatı alamazlar. Silah taşıma ruhsatı, tehlikeli iş kollarında çalışan kişilere uygun görülmesi ve diğer şartlara uygun olmaları haline silah taşıma ruhsatı alabilirler.
Genel olarak silah taşıma ruhsatı alabilecek kişiler şu şekildedir:
Silah taşıma ruhsatı alabilirler.
Silah ruhsatı almak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri soru başlıklarından biri de tabanca ruhsatı kaç para? Başlığıdır. Tabanca ruhsatı fiyatı her yıl çeşitli bağlara farklı olarak değişkenlik göstermektedir.
Silah ruhsatı almak için 21 yaşını tamamlamış ve EGM tarafından incelemeden geçmiş olmak gerekir. Bu kişiler gerekli işlemleri tamamladıktan sonra harç ödemelerini yaparak silah ruhsatlarını alabilirler.
2024 yılı silah bulundurma ve silah taşıma harç ücretleri aşağıdaki gibidir;
Silah taşıma ruhsatı almak isteyen, 21 yaşını tamamlamış kişiler, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Kanun ve bu kanuna bağlı olmak üzere çıkarılan yönetmelikte düzenlenen ve sıkı önlemler halinde belirlenen süreçler ile gerekli belgeler altına silah ruhsatı alınabilmektedir. Silah ruhsatı alabilecek kişilerin bazı şartlara uygun olmaları veya çeşitli meslek gruplarında çalışıyor olmaları gerekir.
Silah taşıma ruhsatı alabilecek meslek grupları şu şekildedir;
Silah taşıma ruhsatı için başvuru yapacak kişilerin bazı belgeler ile başvurularını tamamlamaları gerekir. Silah ruhsatı alabilmek için aşağıdaki belgeler ile ikametgâh adresinizin bulunduğu ildeki mülki amirliğine giderek silah taşıma ruhsatı başvuru işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir.
Silah taşıma ruhsatı için gerekli evraklar şu şekildedir;
Silah ruhsatı başvurusu E-Devlet. Silah ruhsat başvuruları şu an için tam olarak online bir şekilde yapılamamaktadır. Ancak başvuru yapmak isteyen kişiler E Devlet sistemi üzerinden silah ruhsatı ön başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir ve ön başvurularının onaylanması halinde ilgili müdürlüğe giderek başvurularını tamamlamaları gerekir.
E Devlet silah ruhsat ön başvuru işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. · https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-silah-ruhsati-on-basvurusu linkine tıkladıktan sonra “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
Silah taşıma ruhsatı belirli şartlar altında belirli kişilere verilen ve istediği yere götürmek üzere kullanabileceği ateşli silaha izin veren bir belgedir. Taşıma ruhsatlı silahlar kullanım şekline göre kullanım amaçları değişmektedir.
Taşıma ruhsatlı silahlar bazı yerler hariç istenilen her yere taşınabilen ancak sadece hayati durumların olması veya hırsızlık, gasp gibi olaylarda kullanılabilmektedir. Silah taşıma ruhsatı olan kişiler herhangi bir olumsuz durum olmadan keyfi bir şekilde silah kullanması veya bir canlıya veya doğaya kasten zarar vermesi halinde cezai yaptırıma maruz kalır ayrıca taşıma ruhsatı elinden alınır.
Taşıma ruhsatlı silahlar, duruşmalara, mahkeme salonlarına, akıl hastanelerinde, hastanelerin psikiyatri bölümlerine, ceza ve tutukevlerinde, öğrenci yurtlarına ve infaz kurumlarında kullanılması yasaktır.
Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler, belirli belgeler ve şartlar altına silah sahibi olmaya hak kazanabilirler. Silah bulundurma ruhsatı, silah taşıma ruhsatına göre daha farklıdır. Ayrıca silah taşıma ruhsatına kıyasla daha kolay bir şekilde alınabilir.
Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler ikametgâh adreslerinin bulunduğu ildeki Emniyet Müdürlüğüne bizzat giderek veya E Devlet sistemi üzerinden ön başvuru işlemlerini gerçekleştirerek başvuru işlemlerini başlatabilirler.
Silah taşıma ile silah bulundurma ruhsatı farklı şeyler olduğu için doğal olarak gerekli şartlar ve istenilen belgeler de farklılık göstermektedir. Silah bulundurma için kişilerden istenen ve başvurunun tamamlanması için ilgili müdürlüğe teslim edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir;