Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar 2023?

Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar 2023?
02.12.2023
A+
A-

Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar 2023?

Elektrik Abonelik ücreti 2023. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından her yıl geçerli olacak abonelik, hizmet bedeli ve dağıtım bedeli belirlenmektedir. 2023 yılında da EPDK tarafından belirlenen abonelik ücreti, abonelik almak isteyenler tarafından merak konusu oldu.

Mesken sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren elektrik abonelik ücreti 2023 yılı içinde EPDK tarafından belirlendi.

Elektrik mesken abonelik ücreti, güvence bedeline göre değişkenlik göstermektedir. Güvence bedeli ise sayacın bağlantı gücüne göre hesaplanır. Buna bağlı olarak güvence için en az 5kW güç üzerinden hesaplama yapıldığı için güvence bedeli en az 165 TL olmaktadır. Meskenler için ortalama güç ise 6 kW dır. 6 kW güç için ise 198 TL ödeme yapılmaktadır.

Elektrik Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektrik abonelik başvurusu için ister kendi ilinizde hizmet veren elektrik firmasına giderek başvuruda bulunabilir ister E-Devlet sisteminden online başvuruda bulunabilirsiniz. Elektrik aboneliğinizi almak için kendi ilinizde bulunan elektrik firmasının şubelerinden herhangi birine giderek abonelik başvurunuzu yapabilirsiniz.

Şubeye gittikten sonra başvuru işleminizi tamamlamak için şube çalışanının sizden istediği evrakları teslim etmeniz ve şube çalışanı tarafından verilen başvuru formunu tamamlamanız gerekir. Bu işlemleri yaptıktan sonra başvurunuz sıraya alınır ve en yakın sürede aboneliğiniz verilir.

E-Devlet’ten Elektrik Abonelik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektrik abonelik başvurusu yapmak için kendi ilinizde hizmet vermekte olan ilgili firmaya giderek başvuru yapabilir veya E-Devlet sistemi üzerinden online olarak başvuruda bulunabilirsiniz. E-Devlet sitesi üzerinden online olarak başvuruda bulunmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  •  E-Devlet sistemine T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın.
  •  Giriş yaptıktan sonra sayfa üzerinde yer alan arama bölümüne “Elektrik Görevli Tedarik Şirketlerinin Sunduğu E-Hizmetler” sayfasına gidin.
  •  Açılan sayfada giriş seçeneklerinden birini seçerek E-Devlet sistemi girin ve abonelik işleminizi gerçekleştireceğiniz ili seçin.
  •  Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesine tıklayarak başvuruda bulunabilir ve başvuru takibinizi yapabilirsiniz.

Elektrik Abonelik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Elektrik abonelik başvurusu için başvuru yapacak kişilerin ilgili firmaya bazı belgeleri teslim etmeleri gerekir. Bu belgeler başvuru sahibine ve abonelik alacak adrese ait bilgilerini içerdiği belgelerdir. Elektrik abonelik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir? Sorusuna cevaben;

  •  Mülkiyetin iskanlı olduğunu gösteren iskan raporu
  •  Elektrik projesi (onaylanmış olması gerekir.)
  •  Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanı
  •  Zorunlu deprem sigorta poliçesi
  •  Mülkiyete ait tapu, kira kontratı ve ikametgah belgeleri istenmektedir.

Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Su abonelik başvurusunu E-Devlet sistemi üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda elektrik abonelik başvurusunda olduğu gibi su aboneliği başvurusunda da kendi ilinizde hizmet vermekte olan firmaların şubelerine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Su aboneliğini üzerine almak isteyenler E-Devlet sistemini kullanarak başvuruda bulunabilir veya internet üzerinden su açtırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet’ten Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Su aboneliğine online başvuruda bulunmak için E-Devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. E-Devlet sistemi aracılığı ile su abonelik başvuru yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  •  E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Su ve Kanalizasyon Tedarik Şirketlerinin Sunduğu E-Hizmetler” sayfasına gidin.
  •  Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Devlet uygulamasını seçin ve “Uygulamaya Git” butonuna basın.
  •  Ardından su aboneliğinin yapılacağı şehri seçin.
  •  Açılan sayfa üzerinde hizmet vermekte olan firmayı seçin ve “Yeni Abonelik Başvurusu su Takibi” sekmesini seçin. Açılan sayfa üzerinde “Yeni Başvuru” butonuna basarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Su Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Su abonelik işlemini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların bazı belgeleri ilgili firmaya teslim etmeleri gerekir. İlk kez su abonelik başvurusu yapacaksanız su dağıtım firmasının şubesine bizzat gidere başvuruda bulunabilirsiniz. Şubeye giderek başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların yanların götürmeleri ve firmaya teslim etmeleri gereken evraklar aşağıdaki gibidir;

  •  Başvuru sahibine ait nüfus cüzdanı
  •  Su aboneliği alınacak olan mülkiyete ait iskân belgesi
  •  Mülkiyete ait tapu veya kira kontratı
  •  Su aboneliği alınacak olan binaya ait şantiye su numarası
  •  Mülkiyete ait zorunlu deprem sigortası poliçesi istenmektedir.

Bu belgeleri dağıtım firmalarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Belgelerin neler olduğuna tam olarak öğrenmek için su dağıtım firmasının şubesine giderek net bilgi alabilirsiniz.

Su Abonelik Ücreti Ne Kadar 2023?

Su aboneliği devlet tarafından karşılandığı için, su abonelik ücretleri her yıl ÜFE oranı dikkat alınarak hesaplanır. 2023 yılında ÜFE oranı %36,2 olarak belirlenmiştir. Buna bağlı olarak ücretinde bu oranda artacaktır. 2023 yılı için tam olarak bir fiyat belirlenmemiş olsa da bu oranda bir artışın sağlanması durumunda 270 TL civarında olacaktır.

elektrik abonelik ücretleri

Doğalgaz Abonelik Ücreti Ne Kadar 2023?

Doğalgaz abonelik ücreti belirli metre kareye kadar üzerinde KDV ve damga vergisi eklenerek hesaplanır. Buna göre, doğalgaz abonelik ücretinin hesaplanması aşağıdaki gibidir;

200 m2’a kadar 1158 TL + %18 KDV = 1366,44 TL + Damga vergisi

200 m2’den sonra her 100 m2 için 1007 + %18 KDV = 1188,26 TL + Damga vergisi

Şeklinde hesaplama yapılır.

Doğalgaz Aboneliği Başvuru Nasıl Yapılır?

Doğalgaz aboneliği başvurusunu E-Devlet sisteminden yapabileceğiniz gibi ilinizdeki doğalgaz firmasının şubelerine giderek de başvuruda bulunabilirsiniz. İlinizde hizmet vermekte olan doğalgaz firmasının şubelerinden birine giderek doğalgaz abonelik başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle firmanın sizden istediği belgeleri teslim etmeniz ardından firma tarafından verilen başvuru formunu doldurmanız gerekir.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra başvuru işleminizi tamamlanır ve sıraya alınır. Abonelik işlemleri genellikle başvurunun tamamlanmasından sonraki 1 hafta içerisinde sayaç ve abonelik işlemleri tamamlanır ve şirket elemanları adrese kadar gelerek gaz akışı gibi işlemleri tamamlar.

E-Devlet’ten Doğalgaz Aboneliği Başvuru Nasıl Yapılır?

Elektrik ve su abonelik başvuru işlemlerini kolayca gerçekleştirebileceğiniz E-Devlet sistemi üzerinden aynı zamanda doğalgaz abonelik işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi aracılığı ile doğalgaz abonelik başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. · https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklayarak E-Devlet sayfasını açın.

  •  Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basın.
  •  T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın.
  •  Girişin ardından sayfanın üst kısmına bulunan arama butonuna basın ve başvuru yapacağınız bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketinin adını yazarak arama yapın.
  •  Karşınıza sıralanan seçeneklerden abonelik başvurusu seçeneğini seçin ve işleme devam edin.
  •  Doğalgaz aboneliği almak için “Abonelik Sözleşmesi Başvurusu” yazısına tıklayın ve açılan sayfada başvuru formunu doldurarak başvuru işleminizi tamamlayın.

Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğalgaz aboneliği almak için bazı evraklara sahip olmanız gerekir. Bu evraklar ilgili firmaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle evraklar hakkında kesin bilgiye sahip olmak için firmanın hizmet vermekte olan şubelerine gidebilir ve evraklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir;

  • Mülkiyete ait tapu fotokopisi (Eğer kirada oturuyorsanız doğalgaz aboneliğini kendi üzerinize alamazsınız. Yalnızca tapu sahibi doğalgaz abonesini kendi üzerine alabilir.)
  • Mülk sahibine ait nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisi
  • Yapı kullanım izin belgesi (veya emlak vergi beyannamesi)
  • Binada ilk kez doğalgaz kullanımına geçiliyor ise site veya apartman kararının fotokopisi istenmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.