Huzurevi Başvurusu Nasıl Yapılır? Huzurevi Fiyatları 2023. Evde bakılamayan, hastanede yatırılmayan 60 yaş ve üstü kişilerin kaldıkları fiziksel ve psikolojik terapi merkezidir. Bulaşıcı sağlık problemi bulunmayan, alkol ve madde bağımlılığı kuralların belirlediği kişiler bu kurumlarda kalabilirler. Kabul edildikten sonra, kişiler diledikleri zaman kurumdan ayrılabilirler. Gerekli tüm bölümlerin bulunduğu kurumda hobi odaları, yemekhane, kafeterya ve kişisel bakım odaları bulunmaktadır.
Özel bakıma ve gözetime ihtiyaç duyan yaşlıların yaşadıkları süreyi aktif ve mutlu bir şekilde yaşamak, hayat kalitesini yükseltmek amacıyla kurulan huzurevlerine başvuruda bulunarak gidilebilmektedir. Huzurevinde bulunan yaşlıların yiyecek ve içecekleri düzenli ve titizlik içerisinde karşılanır. Ayrıca müzik terapisi gibi çeşitli aktiviteler de sunulmaktadır.
Huzurevine başvuruda bulunmak için belirli şartların sağlanması gerekir. Gerekli şartları sağlayan kişiler ücretsiz bir şekilde devlet huzurevlerinde kalabilirler. Ancak özel huzurevlerine gitmek için gerekli şartların karşılanmasının yanı sıra her ay belirli bir ücretinde ödenmesi gerekmektedir.
Huzurevine başvuru işlemi için başvuruda bulunacak kişinin ikamet ettiği bölgedeki gitmek istediği huzurevine giderek başvuru dilekçesini oldurması gerekir. Başvuru dilekçesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il Müdürlüğü tarafından kontrol edilir. Başvuru işlemi için izlenebilecek bir diğer yol ise ALO 183 hattını arayarak yetkili kişilerin yönlendirmesi ile yapılabilmektedir.
Huzurevine belirli yaşı tamamlamış kişiler başvuruda bulunabilirler. Ancak başvuru için yalnızca belirli bir yaşı tamamlamak yeterli değildir. Yaş sınırının yanı sıra başvuru şartlarının da karşılanması gerekir. Başvuru şartları devlet huzurevlerine ve özel huzurevlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Devlet huzurevlerinde kalmak isteyen vatandaşların karşılaması gereken başvuru şartları aşağıdaki gibidir;
Özel huzurevlerine gitmek isteyen vatandaşların uygun görülmeleri gereken başvuru şartları ise şu şekildedir;
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun, huzurevlerine veya yaşlı bakım merkezlerine girilebilmesi için öncelikle kişilerin Dünya Sağlık Örgütünün standartlarına göre yalı olunması gerektiğini söylemiştir. Bu durum göz önüne alınarak kişinin 60 yaşını tamamlamış olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Huzurevi yaşı sınırı şartını sağlayan kişiler diğer başvuru şartlarını da sağlaması halinde bir dilekçe hazırlayarak veya ALO 183 hattını arayarak ikametgahlarının bulunduğu bölgedeki huzurevlerine gidebilmeleri mümkündür.
Huzur Evi Fiyatları 2023. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her yıl devlet ve huzur kuruluş huzurevlerinin fiyatlandırmaları belirlenmektedir. Özel huzurevlerinin fiyatlandırmaları bakanlık tarafından belirlenen alt ve üst limit aralığı doğrultusuna belirlenirken fiyat değişiklikleri kurumun çeşitli masraf ve faktörlerine göre değişkenlik gösterir.
2023 yılında Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen huzurevlerinin fiyatları aylık tabanı 1.390 TL olurken tavan fiyat ise 12.000 TL olarak belirlenmiştir.
Bu fiyat aralığı huzurevinin oda sayısı, odaların kaç kişilik olduğu, kişinin ihtiyaç duyduğu özel bakımlara, çalışan personel sayısına ve hastane ücretleri gibi nedenlere bağlı olarak değiştiği için özel huzurevleri devlet huzurevlerine kıyasla daha pahalı olmaktadır.
Devlet huzurevleri ücretsiz olabileceği gibi ücretlide olabilmektedir. Bu durum huzurevinde yatacak kişinin durumunu bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin devlet huzurevinde kalmak isteyen kişinin ödeme gücü olmaması, bakmakla yükümlü birinin olmaması gibi şartların karşılanması halinde ücret talep edilmezken, kişinin bir gelire sahip olması, üzerine kayıtlı mal varlığının olması halinde ücret talep edilmektedir.
2023 yılında belirlenen devlet huzur evlerinin aylık taban fiyatları 1.798,38 TL olurken tavan fiyatı ise 29.250,00 TL olarak belirlenmiştir.
Devlet tarafından belirlenen yaş sınırı üzerinde olan ve bakıma muhtaç olan yaşlılar için huzurevi bakım hizmeti verilmektedir. Devlet huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde ücretsiz bir şekilde kalmak isteyen kişilerin belirli şartları taşımaları gerekir. Bu şartları karşılamayan kişiler huzurevlerinde kalmak için aylık belirlenen ücreti ödemesi gerekir.
Huzurevleri, 60 yaş ve üzerindeki yaşlı kişilerin bakımının sağlanması, korunması ve sosyal ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanabilmesi amacıyla kurulmuştur. Huzurevlerinin yanı sıra bakıma ihtiyaç duyan kişiler için rehabilitasyon merkezleri, özel bakım merkezleri ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri de kurulmuştur. Kişilerin kendi özel durumlarına göre bu merkezlerden birinde kalabilmeleri mümkündür.
Huzurevlerinde kalmak isteyen kişiler yaşadıkları bölgede hizmet veren huzurevi ve bakım merkezlerini öğrenmek için Google arama motoruna yaşanılan il ve huzurevi ifadesi eklenerek arama yapılması gerekir. Örneğin İstanbul’da ikametgah eden kişilerin hizmet vermekte olan huzurevlerini öğrenebilmeleri için Google arama motoruna “İstanbul devlet huzurevi” veya “İstanbul özel huzurevi” ifadesini yazarak arama yapmaları gerekir.
Devlet huzurevlerine nasıl başvurulur. Huzurevlerine yapılan başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı il Müdürlüğü tarafından kabul edilmektedir. Devlet huzurevlerine başvuruda bulunmak isteyen kişilerin bir dilekçe hazırlaması ve gerekli evraklar ile ikametgahlarının bulunduğu bölgedeki huzurevine giderek başvuru işlemi yapmaları gerekir. Bir diğer başvuru yöntemi ise ALO 183 hattı üzerinden gerçekleşmektedir. ALO 183 hattını arayarak yetkili kişilere huzurevinde kalmak istediğinizi söyleyerek yetkililerin yönlendirmelerini takip etmelisiniz.
Devlet huzurevleri açmak isteyen kişilerin öncelikle Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliğini incelemeleri gerekir. İlgili yönetmeliği inceledikten sonra huzurevi açmak için gerekli şartların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Devlet huzurevi açmak isteyen kişilere teşvik niteliğinde destek vermektedir. Devlet tarafından huzurevi açmak isteyenlere verilen teşvikler şu şekildedir;
Devlet huzurevine başvuru yapmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezine ait olan ALO 183 Sosyal Destek Hattını aramaları gerekmektedir. ALO 183 Sosyal Destek Hattı çağrı merkezi yetkilerine huzurevinde kalmak istediğinizi belirtmeniz ve yönlendirmeleri izlemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca kalmak istediğiniz devlet huzurevinin internet sayfası üzerinden veya telefon hattı üzerinden huzurevi ile iletişime geçerek başvuru işleminizi başlatabilirsiniz.
Huzurevi Yönetmeliği için aşağıdaki linkten; Huzurevi yönetmeliğine ulaşabilirsiniz.