Engelli maaşı nasıl alınır? konusunda ilk önce belirmek gerekir ki; Engelli maaşı almak isteyenler öncelikle belirli bir düzeyde engelli raporu almak zorundadır.
Engelli maaşını almanız için uygun şartların sağlanmadığı belirlenerek sağlık kurumu tarafından heyet raporunda %40 engeli vardır raporu ile alınmaktadır. Bu şartların karşılanmasından sonra engelli aylığı adı altında aylık olarak belirli bir miktar aylık almaya hak kazanılmaktadır.
Engelli aylığı yani engelli maaşı, maddi imkansızlık içerisinde olan ya da bakıma muhtaç olan kişilere devlet tarafından verilen maddi yardımdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylanıp Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı aracılığıyla dağıtılmaktadır.
Engelli maaşının kesinlikle geri ödemesi söz konusu değildir. %40 engelli raporu olan herkes engelli maaşı almaya hak kazanmaktadır.
Engelli maaşından yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Engelli maaşı şartlarının en başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekmektedir. Sizle maddeler halinde engelli maaşı şartlarını maddeler halinde belirteceğiz.
Engelli Maaşı Şartları Nelerdir?
Engelli maaşı 2020 yılında %40 – %69 arasında engeli bulunanlara 567 TL, %70 ve üzerinde engeli bulunanlara 854 TL ödenmektedir.
Her yılın Temmuz ayında zamlı olarak alınmaktadır.
Engelli maaşı başvurusu yapmak için bazı şartların yerine getirilmesi ve belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir.
Engelli maaşını kimlerin alacağı konusu net bir şekilde belirtilmiştir. Sağlık kurumu tarafından verilen engelli raporu doğrultusunda engelli maaşı alınmaktadır.
Sağlık kurumu tarafından verilen engelli raporu en az %40 engelli olduğunun beyanını taşıması gerekmektedir. Engelli seviyesi arttıkça alınacak para miktarı da artmaktadır. Engelli maaşını alacak kişinin 18 yaşından büyük 65 yaşından küçük olması şartı ilk başta aranan niteliktir. Sigortalı bir işte çalışan ya da herhangi bir sosyal yardımdan yararlanan veya SGK’dan geliri olanlar kesinlikle engelli maaşı alamazlar.
Ancak engelli maaşını almak için belirli bir gelirin altında olunması da gerekmektedir. Hane içindeki gelir asgari ücretin 1/3’ünün altında olması şartı da aranmaktadır.
Evi olan engelli maaşı alabilir mi sorusunun cevabı da çok nettir. Engelli maaşı alacak kişinin üstünde kesinlikle herhangi bir mal varlığı olmaması gerekmektedir. Ayrıca bakım maaşıyla engelli maaşı aynı anda alınmamaktadır.
Engelli maaşına başvuru yapan vatandaşların başvuruları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından incelemeye alınarak yaklaşık olarak 1 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Başvuruların sonuçlanma tarihleri yoğunluğa ve bazı nedenlere bağlı olarak daha uzun sürebiliyor.
Vatandaşlar engelli maaşlarının sorgulamak için E-Devlet sistemini kullanabilirler.
Engelli vatandaşlar E-Devlet sistemine, E-Devlet şifrelerini ve T.C. kimlik numaralarını kullanarak giriş yapabilirler. https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama bu link üzerinden E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra başvurunuzu takip edebilirsiniz.
Engelli aylıklarının kesilmesi genel olarak 2 neden bağlıdır.
Engelli vatandaş için verilen sağlık raporu süreli olması ilk nedendir. Sağlık raporu süreli ise rapor süresinin bitiminde yeniden sağlık raporunun alınması gerekir. Yeni alınan sağlık raporunda 40 oranın engellilik söz konusu ise engelli aylığı geçerli olmaktadır.
Engelli vatandaşların engelli aylıklarının kesilmesinin bir diğer nedeni ise vatandaşın gelir durumunun değişmesidir. Gelir tutarı asgari ücretin 1/3 ünden fazla olması halinde engelli aylığı kesilmektedir.
Engelli aylığı vatandaşın gelir durumunun değişmesi veya rapor süresinin bitmesinden dolayı kesilmektedir. Engelli aylığı kesilen vatandaş tekrar aylık almak için müracaat edebilirler. Sosyal yardım görevlileri vatandaşın başvurusu incelemeye alır ve şartların uygun görülmesi halinde tekrardan aylık verilir.
Engelli vatandaşlar PTT şubelerine giderek T.C. kimlik numaraları ile PTT hesaplarına aylıklarının yatırılıp yatırılmadığını öğrenebilirler. Engelli maaşının alınması veya sorgulanma işlemleri için engelli vatandaşın bizzat gitmesi veya kefalet verilmesi halinde bir yakının gitmesi ile gerçekleştirilmektedir.
Aynı zamanda PTT kart sahipleri akıllı telefonlarına PTT Bank mobil uygulamasını indirerek hesaplarına engelli maaşlarının yatıp yatmadığını kontrol edebilirler.
2023 engelli maaşları 3 aylık maaşının hesaplanması bakım maaşının hesaplanması ile benzer şekilde gerçekleştirilmektedir. Engelli maaşları o yıl yayınlanan memur maaş kat sayısı ile yasada belirtilen gösterge rakamlarının çarpılması sonucunda elde edilir.
Şu şartları sağlayan vatandaşlar engelli aylığı alabilirler;
Engelli maaşı almanın da belirli şartları bulunmaktadır. Bakıma muhtaç olan bir kişinin kesinlikle hastaneden engelli raporu alması gerekmektedir. En az %40 engelli raporu olduktan sonra engelli aylığı bağlanabilir. Bunun dışında bazı şartlar da aranmaktadır.
Engelli maaşı başvuru şartlarını yerine getirenler ilk olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüklerine gidip evraklarını teslim etmesi gerekmektedir.
Evrakları teslim ederken engelli aylığına başvuru yapılacağı da belirtilmelidir. Sizden evraklarınız alıp doldurmanız için bir form vereceklerdir. Doğru bilgilerle formu doldurduktan sonra görevli personele teslim etmeniz gerekmektedir.
Her işlemi gerçekleştirdikten sonra artık başvurunuz incelenip, engelli maaşı alıp almayacağınızın kararı verilecektir. Engelli maaşı başvurusunu yapmak için sizden istenen evrakları eksiksiz hazırlamanız gerekiyor. Aksi takdirde tekrardan evrak düzenlemek zorunda kalabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, hane geliri asgari ücretin üçte birinin altında olanlar, en az %40 engelli raporu olanlar, 18 yaşını doldurmuş 65 yaşını geçmemiş olanlar başvuru yapabilir.
Engelli maaşı başvurusu sırasında sizden bir takım belge istenmektedir. Bunlar;
Engelli maaşı devam ediyor ne demek diye soracak olursanız; engelli bireyin maaş alımına devam ettiği anlamına gelmektedir. Engelli maaşı devam ediyor ne demek sorusunu bu aralar çok duymaktayız. Sizlere yardımcı olabilmek için tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Engelli maaşı dilekçe örneği için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüklerine giderek temin edebilirsiniz.
Engelli maaşı hesaplama işlemini yapmanıza gerek yoktur. Size verilen engelli raporuna göre yüzde kaç engeliniz varsa ona göre alacağınız ücret de artmaktadır.
Engelli maaşı hesaplaması kurum tarafından yapılmaktadır. Ancak;
Engelli aylığı bilgilerinizi SGK internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Engelli maaşı bazı durumlarda kesilmektedir. Bunların en başında yapılan adres değişikliği gelmektedir. Adres değişikliği yaparken mutlaka ikamet adresinizin bulunduğu vakıf aracılığı ile yapmanız gerekmektedir.
Vakıf kontrolünde yapılmayan adres değişikliğinde, engelli aylığı durdurulmaktadır. Her ilçede Sosyal Yardımlaşma Vakfı olduğundan dolayı, ilçe değişikliğinde maaşın kesilmemesi için mutlaka vakıf nezdinde adres değişikliği yapılması gerekiyor.
Adres değişikliği aynı ilçe içerisinde yapıldığı takdirde engelli maaşı durdurulmaz. Sadece nüfus müdürlüğüne adres değişikliği yapıldığına dair bilgi verilerek beyan edilmesi gerekiyor. Bunun yapılmasındaki amaç da, yeni taşınılan adrese hane ziyareti gerçekleştirilecek olmasıdır.
Engelli maaşı için başvurunuzu bulunduğunuz ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürlüklerine yapabilirsiniz.
Engelli maaşı ödeme günleri doğum tarihinin son rakamına göre yapılmaktadır. Her ayın aynı gününde ödeme gerçekleşmektedir. Buna göre;
Engelli maaşı üzerine kredi çekilebilir mi? Bunun için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Kredi notu uygun, aylık düzenli gelirin belgelenmesi gibi şartlar kanıtlanırsa engelli vatandaşlar da kredi çekebilir.
Ayrıca bankaların engelli vatandaşlara sağladığı özel kredi seçeneklerinden de yararlanılmaktadır. Ancak özel kredi seçenekleri sadece ihtiyaç kredisini kapsayabilir.
Engelli maaşı ve evde bakım parası aynı anda alınır mı? Engelli maaşı ve evde bakım parası aynı anda alınabilmesi için her iki yönden de bütün şartların sağlanması gerekmektedir.
Bu konu hakkında size en detaylı bilgiyi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları verecektir.
Engelli maaşı zammı 2023 yılında;
Engelli aylığı bu senenin ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelli vatandaşlar için 865 TL, yüzde 70 ve üzerinde engelli olanlar için ise bin 298 TL olarak belirlendi. Engelli yakını aylığı ise 865 TL oldu.