17.03.2023

Deprem Bölgesi Asgari Ücret Düzenlemesi Nedir? Deprem Bölgesi Asgari Ücret Zammı 2023 Bakan Bilgin, deprem bölgesinde yaşayan işçilerin durumunu düzeltmek amacıyla asgari ücret düzenlemesi için bir açıklama yaptı. Bakan, işverenlerin ödediği sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanmasıyla işçilerin maaşlarına eklenmesi konusunda bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Bu çalışmanın son aşamalarına gelindiğini ifade eden Bakan Bilgin, depremzedelerin ekonomik yükünün hafifletilmesine yönelik çabalarının devam edeceğini söyledi.

Bilgin, üretimin başlamasıyla birlikte hayatın normale döneceğini söyledi. Ancak ilk aşamada karşılaşacakları sorunların başında iş gücü kaybı geldiğini belirtti. Çalışanların başka şehirlere gitmesi ve üretimin ihtiyaç duyduğu emeğin organize edilememesi gibi konularda zaten hazırlıklı olduklarını ifade etti. Çalışanlara asgari ücretin üstünde destek vererek bu sorunu çözmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bunun için işveren sigorta priminin doğrudan devlet tarafından karşılanması ve işverenin verdiği payın işçi maaşına eklenmesi gerektiğini belirtti. Bu çalışmanın son aşamaya geldiğini ve ilgili kurumlarla, Maliye ile diğer kuruluşlarla görüşmelerin tamamlandığını sözlerine ekledi. Çalışmalarının tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Deprem Bölgesi Asgari Ücret Düzenlenmesi Nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Malatya’da Afet Koordinasyon Merkezi’nde yapılan değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Bilgin, depremin yanı sıra bölgenin sel afetiyle de mücadele ettiğine dikkat çekti.

Bölgenin yaşadığı bu felaketlerin yaralarını sarmak için Türk devletinin elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Bilgin, depremin büyük bir felaket olduğunu vurguladı. Kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere çadırlar, çadır kentleri, konteyner kentleri ve yeni yaşam alanları gibi birçok adımın hızlı bir şekilde atıldığını dile getirdi.

Birçok yerde temel atma sürecine girildiğini ve inşaatların bir an önce başlatılması için çalışmaların yapıldığını ifade eden Bilgin, Türk devletinin milletin hizmetinde olduğunu ve her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Sonuç olarak, bölgedeki felaketlerin yaralarını sarmak için Türk devletinin hızlı bir şekilde harekete geçtiği ve çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Deprem Bölgesi Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

11 ilde meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrasında, vatandaşların ekonomik olarak rahatlatılması amacıyla bir düzenleme gündeme geldi. Planlanan düzenleme ile deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar için asgari ücretten kesilen SGK primi ve işsizlik sigortası primi bir süre için rafa kaldırılacak. Bu sayede, deprem bölgesinde yaşayan işçiler asgari ücreti 10.008 lira olarak alacaklar.

Ayrıca işverenler için öngörülen yüzde 15.5 değerindeki işveren payı ve 200 liralık işveren işsizlik sigortası primi de muafiyet kapsamına alınacak. Böylece işçilerin eline geçecek olan asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek. İşverenler, işçilere doğrudan SGK ve işsizlik sigortası primi ödenmesi konusunda baskı yapıyorlar. Bu talep kabul edilirse, deprem bölgesindeki işçilerin maaşı da en az 11 bin 759 lira olacak.

Ayrıca, 22 Şubat tarihli bir kararnameye göre, yıkılmış veya ağır hasarlı iş yerleri için uygunluk tespiti tamamlanmaksızın kısa çalışma ödeneği verilebilecek. Ayrıca, deprem nedeniyle iş yeri yıkılan işçilere de günlük 133,44 lira nakdi ücret desteği verilecek. Bu desteklerle birlikte, depremzedelerin ekonomik yükleri hafifletilmeye çalışılıyor.

deprem bölgesi asgari ücret

Deprem Bölgesi Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan depremlerden dolayı 10 tane ilimiz etkilenmişti. Bu depremlere bağlı olarak birçok yardımlar yapılmaktadır. Deprem yardımı başvurusu sizde yapabilirsiniz. Etkilenen bu iller için ülke genelinde her yerden yardımlar gelmektedir. Bu yardımlarla beraber deprem bölgesinde yaşayan insanlar için bir çok yardımlar yapılmıştır. Bu yardımlardan bir tanesi de deprem bölgesi asgari ücret zammı olmuştur.

Deprem bölgesi asgari ücret zammı 8500+3259=11759 TL olarak onaylanmıştır.

İşletmelere 10 Yıllık Prim Desteği

Depremde zarar gören fabrikaların yeniden inşası ve sanayi bölgelerinin canlandırılması için bir acil eylem planı hayata geçiriliyor. Bölgedeki istihdam kayıplarını önlemek amacıyla en yüksek teşvikler uygulanacak, işletmelere 10 yıl boyunca prim desteği sağlanacak ve Kurumlar Vergisi yüzde 90 indirimli uygulanacak.

Deprem bölgesindeki sanayi ve ticaret odaları başta olmak üzere iş çevreleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışanların bulundukları il veya ilçeleri terk etmemeleri için önerilerini sunuyor. Bu öneriler arasında, çalışanlara doğrudan ücret ödenmesi ve mücbir sebep oluşan illerde sosyal güvenlik primlerinin belirli bir süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu yerine çalışana ödenmesi de yer alıyor.

Asgari Ücrete Ara Zam Mı Yapılıyor?

Son yaşanan deprem felaketi, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan bazı şehirlerde büyük bir yıkıma neden oldu. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, büyük şehirleri neredeyse haritadan silme noktasına getirdi. Bu felaketten en çok etkilenen şehirler arasında Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye ve Adana yer alıyor.

Yapılmak istenen yeni düzenleme ile söz konusu deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar, asgari ücretten kesilen vergilerin bir süre için rafa kaldırılması sayesinde 11 bin 759 lira asgari ücret alacaklar. Ancak konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadığı için detaylı bilgiler henüz netleşmemiştir. Gelişmeleri takip etmek isteyenler için haberimizi güncelleyeceğiz.