Emekli Çalışırsa Maaşı Kesilir Mi? 2023 Emekli kişilerin yada emekli olacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan bazılarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık. SGDP kaydı bulunamadı? Malulen emekli olan başka işte çalışabilir mi? Emekli sigortalı çalışırsa ne olur? Gibi soruları sizler için araştırdık. Detaylar sizler için yazımızda.
SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) belirli yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını tamamlayan, emeklilik ve yaşlılık aylığına bağlayan sigortalı kişilerin yaşlılık aylığının kesilmesinden önce hizmet akdine çalışmaları halinde işverenlerinden aldıkları prim olarak özetlenebilir. SGDP almak isteyen vatandaşlar primi nasıl alınabileceği, primin ne kadar olduğu gibi merak edilen konu başlıklarına yazının devamını okuyarak öğrenebilirler.
Emekli olan ve emekli maaşı alan vatandaşlar, herhangi bir sosyal güvenceli işte çalışmaları halinde maaşlarının kesilip kesilmeyeceğini merak edebiliyorlar. Emekli maaşı alan emeklilerin çalışmaları halinde, normal şartlar altında emekli maaşları kesilmektedir.
Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı almak hem de bir başkasının yanında veya kendi adına çalışmak isteyen vatandaşlar, emekli maaşlarının kesintiye uğramaması için Sosyal Güvenlik Destek Primini ödemeleri gerekir.
Sosyal Güvenlik Destek Priminin ödenmesi halinde emekli maaşı alan emeklilerin çalışmaları halinde hiçbir şekilde emekli maaşlarında kesinti olmayacaktır.
Emekli maaşı alan vatandaşlar, herhangi bir işe girmeleri halinde emeklilik maaşlarında kesinti yaşanır. Emekli maaşının kesilmesi için vatandaşın SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primini) ödemesi gerekir. SGDP ödemesi yapmayan vatandaşların emekli maaşlarından kesilecek kesinti oranı şu şekildedir;
4/1a SSK kapsamında işe başlayacak olan emekli vatandaşların emekli maaşı alması ve yeni bir işverenin yanında çalışması halinde Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi işveren tarafından ödenmektedir. Buna bağlı olarak, sigortalı çalışandan %24,5 oranda, işverenden ise %7,5 oranda çalışanın maaşından kesinti yapılır.
Emekli olup, emekli aylığı alan emeklilerin emekli aylığı kesilmeden yeniden çalışmaya başlamaları halinde SGDP kesintisi yapılır. SGDP kesintisi hem işverenden hem de çalışandan yapılır.
4/1a SSK statüsünde çalışanların Sosyal Güvenlik Destek Primi kesinti oranı %32’dir. Bu oranın %7,5’i işverenden %24,5’i ise çalışandan kesilir. Buna bağlı olarak 01.01.2023-31.12.2023 dönem arasında SGDP kesintisi aşağıdaki gibidir,
Emekli Olduktan Sonra İkinci Emeklilik. Çalışan vatandaşlar yalnızca SGK’dan değil ikinci bir emeklilik imkanları da bulunuyor. Çalışma imkanı olmayan vatandaşlar ayda yalnızca belirlenen bir tutar kadar ödeme yaparak ikinci emeklilik imkanı kazanabilirler. İkinci emeklilik için vatandaşlar aylık sadece 100 TL ödeme yapmaları ve sistemde 10 yıl kadar kalmaları gerekir. Bu şartları yerine getiren her bir vatandaş ikinci emeklilik hakkı kazanabilir.
Erkeklerde Emekli Olma Şartları Nelerdir? Emekli olmak isteyen vatandaşlar emekli olma şartlarını merak edebiliyorlar. BAĞ-KUR veya SSK’dan emekli olan vatandaşlar emekli oldukları kuruma bağlı olarak farklı şartları taşımaları gerekir.
BAĞ-KUR emeklisi olmak için gerekli şartlar şunlardır;
SSK emekli olmak için gerekli şartlar şunlardır;
Emekli olmak isteyen kadınlar belirli şartları taşımaları halinde BAĞ-KUR veya SSK üzerinden emekli olabilirler. Vatandaşlar emekli olmak için gerekli şartların ne olduğunu merak edebiliyorlar.
BAĞ-KUR emeklisi olmak için gerekli şartlar şunlardır;
SSK emekli olmak için gerekli şartlar şunlardır;
Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar Kıdem Tazminatı Alabilir Mi? Kıdem tazminatını düzenleyen 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine bağlı olarak, Prim ödeme günü ve fiili hizmet süresinin tamamlanması durumunda emeklilik için yaş beklenmesine gerek kalmadan, iş sözleşmesi emeklilik nedeniyle sonlandırılabilir ve kıdem tazminatına hak kazanılabilir. Emekli vatandaşlar emekli olduktan sonra gerekli işlemleri tamamlayarak kıdem tazminatını alabilirler.
Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır? Emekli olmak isteyen vatandaşlar gerekli şartları karşılamaları halinde ikametgahlarının bulunduğu ildeki Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurularını gerçekleştirebilirler. Emeklilik başvurusunu nereye ve nasıl yapılacağını merak eden vatandaşlar aşağıdaki adımları izleyebilirler;
Her yıl olduğu gibi bu yılda emekli vatandaşların, bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için emekli bayram ikramiye ödemesi yapılmaktadır. 2023 yılı için belirlenen emekli bayram ikramiye ücreti 1100 TL’dir. Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli vatandaşlara ödenecek olan bayram ikramiyesinin 1100 TL olduğunu duyurdu.