Ölüm Yardımı Kimler Alabilir? Ölüm Yardımı Ne Kadar?

Ölüm Yardımı Kimler Alabilir? Ölüm Yardımı Ne Kadar?
13.10.2022
A+
A-

Ölüm Yardımı Kimler Alabilir? Başvuru ve Sorgulama 2023. Cenaze yardımı ve cenaze ödeneği olarak da bilinen ölüm yardımı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi kişilerin vefatı durumunda, cenaze masraflarının karşılanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen yardımdır.

Ölüm Parası (Cenaze Ödeneği) Nedir?

Ölüm parası yani cenaze ödeneği, kurum tarafından belirlenerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanarak ölen sigortalının ailesine cenaze masrafı niteliğinde bir defa yapılan yardım türüdür. Cenaze ödeneği belirli şartlar altında verilmektedir. Belirlenen şartlara uygun olmanız halinde gerekli evrakları teslim ederek cenaze ödeneği başvurusunda bulunabilir ve yardımdan yararlanabilirsiniz.

Cenaze ödeneği, işçi, memur ve emekliler için farklı miktarlarda ödenir. Ölen kişinin memur olması, emekli olması veya işçi olması halinde bu ödeme miktarları değişkenlik gösterir.

Ölüm Yardımı Parası Kimlere Verilir?

Cenaze yardımı olarak biline ölüm yardımı, vatandaşların ölümünden sonra tek sefere mahsus olmak üzere ölen vatandaşın ailesine ödenen bir ücrettir. Cenaze yardımı, cenaze masraflarının karşılanması için yalnızca ölen kişinin birinci derece yakınlarına verilmektedir. Bu para ölen kişinin annesine, babasına, eşine veya çocuklarına ödenebilir.

Cenaze Ödeneği Başvuru Formu Nereden Alınır?

Cenaze ödeneği almak isteyen kişilerin, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe hazırlaması ve dilekçeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapması gerekir. Emekli sandığına bağlı kişilerin veya SSK’lı, BAĞ-KUR’lu kişilerin vefat etmelerinden sonra aileleri cenaze ödeneği alabilirler.

Cenaze ödeneği başvurusu için dilekçe hazırladıktan sonra ilgili kuruma gitmeniz ve kurum tarafından verilen başvuru formunu doldurarak başvurunuzu tamamlamanız gerekir.

Cenaze Ödeneği Ne Kadar 2023?

Cenaze ödeneği ne kadar 2023? Cenaze ödenekleri bağlı olunan sigorta sürüne, emekli sandığına ve çalışan memura göre farklı miktarlarda ödeme yapılır. Buna bağlı olarak;

Cenaze ödeneği Türkiye’nin tüm illerinde aynı miktardadır. Bunun yanı sıra cenaze ödeneği, 4/1-(a) ve 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılar için 2023 yılında ödenecek tutar 1.250 TL olarak belirlenmiştir.

Emekli sandığına bağlı kişilerin vefatlarında ise cenaze yardımı 4.473,46 TL’dir.

Memurlar ölüm yardım ödeneği ise 4.475 TL olarak belirlenmiştir.

Cenaze Parası Kimlere Ödenmez?

Cenaze parası yalnızca ölen kişinin birinci derece yakınına verilmektedir. Buna bağlı olarak ölen kişinin annesi, babası, eşi veya çocukları ödenek alabilir. Cenaze parasını ölen kişi adına birinci derece yakını haricinde hiç kimse alamaz.

Cenaze Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Cenaze yardımı almak için kişilerin bazı belgeler ile ilgili kuruma gitmeleri ve başvuruda bulunmaları gerekir. Cenaze yardımı başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  •  Cenaze yardımı talep formu dilekçesi
  •  Başvuru yapacak kişinin kimlik belgesi
  •  Ölene kişinin öldüğünü kanıtlayan ölüm belgesi
  •  Mirasçılık belgesinin sureti veya veraset ilamı

SGK Ölüm Parası Sorgulama

SGK ölüm parası başvurusunda bulunan vatandaşlar başvuru sorgulama işlemlerini E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. E-Devlet sistemine E-Devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile giriş yapabilir ve aşağıdaki adımları izleyerek başvuruda bulunabilirsiniz. · https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama bu linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basın.

  •  Ardından bilgilerinizi girerek sisteme giriş yapın.
  •  Açılan sayfada Adınıza yapılmış şahıs ödemeleri çıkacaktır. Şahıs ödemleri arasında cenaze parasını seçerek başvurunuzu sorgulatabilirsiniz.

TC NO ile Cenaze Yardımı Sorgulama

TC NO ile cenaze yardımı sorgulamak için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. E-Devlet sistemine T.C kimlik numara bilginiz ve E-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama bölümünden “Şahıs Ödemeleri Sorgulama” yazarak arama yapın. Ardından karşınıza çıkan seçenekler arasından Şahıs ödemeleri sorgulamayı seçtikten sonra cenaze yardımını seçin.

Şahıs ödemelerinin banka hesabına yatması için şahıs ödemeleri sayfası üzerinde yer alan “Hesap Tanımı” bölümünden banka hesabınızı tanımlatmayı unutmayın.

Cenaze Parası Hangi Bankaya Yatırılır?

Cenaze parası, şahıs ödemesi olarak geçer. Şahıs ödemeleri Türkiye’de hizmet veren tüm bankalara yatırılmaktadır. Bu nedenle şahıs ödemenizi yani cenaze paranızı kendi banka hesabınıza kolayca çekebilirsiniz. Bunun için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama link üzerinden E-Devlet sistemine giriş yapın.

Ardından karşınıza çıkan sayfada yer akan “Banka Hesabı Tanımlama” bölümünden kendi bank hesabınızı tanımlatabilirsiniz.

Cenaze parası tanımlattığınız banka hesabına yatırılır. Bu nedenle banka hesabınızı tanımlatırken bilgilerinizin güncel ve doğru olduğundan emin olun.

Emekli Ölüm Parası Ne Kadar 2023

Ölüm paraları memur, sigortalı çalışan ve emekli sandığına bağlı kişilerin ölmeleri durumunda farklı miktarlarda ödenmektedir. Emekli sandığına bağlı olan kişilerin vefat etmeleri durumunda cenaze masrafları amacıyla verilen ölüm parası, 2023 yılı için 4.473,46 TL olarak belirlenmiştir. Ancak emekli sandığına bağlı olmayan emeklilerin vefat etmeleri durumunda durum daha farklıdır.

5434 sayılı Kanun’un ek 4’üncü maddesine göre emeklinin bir aylık maaşı kadar ölüm yardımı verilir. Buna bağlı olarak ölüm yardımı emeklinin maaşına göre hesaplanır. Aynı zamanda vefat eden kişinin adına 360 günlük sigorta priminin yaptırılmış olması gerekir.

Emeklinin Eşi Ölürse Ölüm Yardımı Alır mı?

Ölüm parası yalnızca ölen kişi adına cenaze masraflarının karşılanması için yakınlarına verilen bir ödenektir. Bu nedenle emekli olan kişinin eşinin ölmesi durumunda herhangi bir ödeme verilmez. Ancak ölen kişinin SGK’sının olması, emekli sandığına bağlı olması veya memur olması durumunda ölüm yardımı verilir.

SGK Ölüm Parası Başvurusu Telefon Numarası

SGK ölüm parası başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar başvurularını E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilecekleri gibi illerindeki Sosyal Güvenlik Kurumunun iletişimin numarası üzerinden kurum ile iletişime geçerek de başvuruda bulunabilirler.

ölüm yardımından kimler yararlanabilir

Ölüm Belgesi Nereden Alınır?

Özellikle ölüm parası almak isteyen veya ölümden sonraki bazı işlemler için gerekli olan ölüm belgesi, ölen kişinin nerede öldüğüne göre farklı yerlerden alınır. Buna göre ölen kişi eğer evinde hayatını kaybetmiş ise ölüm belgesi doktorlar tarafından düzenlenmektedir. Ancak hastanede ölen bir kişi için nüfus müdürlüğüne müracaat edilerek ölüm belgesi alınabilir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne göre;

  •  Ölüm eğer resmi sağlık kurumunda gerçekleşmiş ise ölüm belgesi sağlık kurumunca düzenlenir ve kurumun müdürü tarafından tasdik edilir.
  •  Ölüm eğer özel sağlık kuruluşunda gerçekleşmiş ise ölüme sebep olan hastalık sırasında tedavi eden tabibin vermiş olduğu ölüm belgesi mevcut ise bu belge belediyeye aittir, haricinde toplum sağlık merkezi tarafından veya aile hekimi tarafından tasdik edilmek şartı ile geçerli olmaktadır.
  •  Ölüm eğer sağlık kurumu dışında gerçekleşmiş ise ölüm belgesi cenazenin bulunduğu ildeki belediye tabibi tarafından tasdik edilmektedir.

Ölüm Belgesi E-Devletten Alınır mı?

Ölüm belgesi E-Devletten alınır mı? Ölüm belgesi ölen kişinin nerede olduğuna bağlı olarak farklı kurumlardan alınmaktadır. Bu nedenle ölüm belgesini E-Devlet gibi sistemler aracılığı ile alınabilmesi mümkün değildir.

Ölüm Aylığı Nedir?

Ölüm aylığı, sigortalının ölümünü durumunda hak sahiplerine yani sigortalının geride kalan birinci derece yakınlarına SGK tarafından yapılan ödemeye ölüm aylığı denir. Ölüm aylığı belirli şartlar altında verilmektedir. Ölüm aylığı şatları aşağıdaki gibidir;

  •  4A ve 4B sigortalı çalışanların ölmesi durumunda, 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinden birinin bildirilmiş olması gerekir.
  •  Sigortalı çalışanın ölmeden önce yaşlılık aylığı ve malullük aylığı bağlanmasına hak kazanmış olması gerekir. (İşlemlerin tamamlanmış olması gerekmemektedir.)
  •  4A çalışanların borçlanma süreleri haricinde en az 5 yıldan beri sigortasının bulunması gerekir. Aynı zamanda 900 gün sigorta kolları priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.

2023 Ölüm Aylığı Oranları

2023 ölüm aylığı oranları, her yıl çeşitli nedenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu bağlama sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanması yapılan aylığın yarısı yani %50’sidir. Ancak sigortalının hak sahibi olması ve çocuğunun olmaması durumunda hak sahibinin eşine 1/3 oranda yani %75 oranda aylık bağlanır.

Çocukların her biri için bağlanacak aylığın oranı ise ¼ yani %25’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.