Hasta bezi yardımı nasıl alınır? 2023 Hasta bezi yardımını devlet karşılamaya devam etmektedir. Hasta bezi yardımı nedir? Hasta bezi yardımı, devletin yaşlı ve büyük abdest kontrolü olmayan kişilere sağladığı yardımlardan bir tanesidir.
Daha önceki zamanlarda hastalar bezlerini cebinden alıyordu daha sonra aldıkları bezin parasını almak için başvuru yapıyorlardı. Yapılan değişikliklerden sonra hasta bezi raporunu çıkardıktan sonra eczanelerden ilaç alır gibi Medikalcilerden yada eczanelerden hasta bezi parası alınmaya başlandı.
Hasta Bezi Yardımı Nedir? Hasta bezi yardımı SGK tarafından, idrar ve büyük tuvalet kontrolünü sağlamakta zorlanan engelli vatandaşlara yönelik sağlanan yardım türüdür. Hasta bezi yardımı ile hasta bezi ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede hasta bezi yardımı alan vatandaşlar hasta bezlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Daha önceden vatandaşlar eczanelerden kendi bütçeleri ile hasta bezi alıyorlardır. Ancak maddi yetersizliklerden dolayı birçok vatandaş hasta bezini almakta zorluk çekmeye başlayınca SGK, hasta bezi yardımı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek vermeye başladı.
Yardımdan yararlanan vatandaşlar hasta bezi raporu sayesinde SGK anlaşmalı eczanelere giderek 2 ay boyunca ihtiyacını karşılayacak kadar hasta bezini ücretsiz olarak alabilir.
Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir? Hasta bezi yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartlara uygun görülmeleri gerekir. Hasta bezi yardım başvuru şartları şu şekildedir;
Yukarıdaki şartları karşılayan vatandaşlar gerekli evrakları tamamlayarak hasta bezi yardımı başvurusunda bulunabilirler.
Hasta bezi yardımı SGK tarafından ihtiyaç sahibi kişilere verilen yardımlardan bir tanesidir. Hasta bezi yardımı almaya uygun görünen kişilerin hesabına, her ayın 1’inde hasta bezi yardımı yatar.
Hasta bezi yardımı başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları taşıyan hastalar tarafından yapılabilir. Başvurular, hasta olan kişi ya da hasta yakını tarafından, SGK’nın bulunduğu il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılabilir.
Başvuru sırasında, hastanın SGK kaydı ve doktor raporu talep edilir. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, hastanın hasta bezleri için SGK ödemesinden yararlanıp yararlanmayacağı belirlenir. Daha fazla bilgi için SGK’nın resmi web sitesini veya müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.
Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? İlgili şartları karşıladıktan sonra hasta bezi yardımı alabilmek için hasta bezi raporunuz veya reçeteniz ile beraber SGK anlaşmalı herhangi bir eczaneye giderek 2 aylık kadar yetecek hasta bezi alabilirsiniz.
Hasta bezleriniz bittikten sonra hasta bezi reçeteniz ile birlikte sağlık ocağına giderek aile hekiminizden yazdırabilir ve tekrardan 2 aylık kadar yetecek hasta bezi alabilirsiniz.
Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkartılır? Hasta bezi yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların hasta bezi raporu çıkartmaları gerekir. Hasta vatandaşlar, devlet hastanelerine veya sağlık ocaklarına bizzat giderek hasta bezi raporu çıkartabilirler.
Hasta bezi raporunu herhangi bir devlet hastanesinde görev yapan uzman doktora giderek rapor yazdırmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Hekim tarafından muayene yapıldıktan sonra eğer hasta bezine ihtiyacınız var ise hekim raporunuzu yazar ve sistem üzerinden otomatik olarak oluşturulur.
Dışarıya çıkamayacak durumda olan vatandaşlar ise evde bakım hizmetlerine ait olan 444 38 33 numaralı hattı arayarak yetki kişilerden asta bezi raporu çıkartmalarını isteyebilirler.
Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir? Hasta bezi raporunun geçerlilik süresi 2 yıl olup her 2 ayda bir reçete edilmesi gerekir. Raporun geçerlilik süresi doktorun muayene sonrasında hastanın durumuna göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir.
2 yıllık rapor süresi dolduktan sonra tekrar doktora giderek hasta raporu geçerlilik süresini yenilemeniz gerekiyor.
Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Nedir? Hasta bezi raporu boyunca her 2 ayda bir olmak üzere hasta bezi reçetenizi yenileyerek tekrardan hasta bezi alabilirsiniz. Reçete yenileme işlemlerinizi devlet hastanelerinden veya aile hekimlerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Hasta bezi reçetesinin geçerlilik süresi 5 günlüktür. Bu nedenle reçetenin yazıldığı tarihten itibaren en fazla 5 gün içerisinde SGK anlaşmalı eczanelerden hasta bezlerinizi almanız gerekir.
Engelli Bez Parası Ne Kadar? Devlet hasta bezi aylık ödeme miktarını 2023 yılında 1,88 TL olarak belirledi. 1 aylık için devlet tarafından karşılanan hasta bezi yardım doğrultusunda hasta bezi miktarı normal şartlar altında 120 adettir. Bu miktar hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
120 adet engelli hasta bezi için SGK tarafından toplamda 266 TL ödeme yapılmaktadır.
Hasta Bezi Devlet Ödemesi ne kadar? Devlet tarafından hasta bezine ihtiyaç duyan vatandaşlara aylık 120 adet olmak üzere her 2 ayda bir toplamda 240 adet hasta bezi yardımı yapılmaktadır. Hasta bezi sayısı reçetede belirtilen miktar kadardır. Bu nedenle hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Hasta bezi yardımları eskiden başvurusu onaylanan vatandaşa her ay belirli miktarda para yardımı ile gerçekleşiyordu. Ancak günümüzde hasta bezi yardımı yalnızca SGK anlaşmalı eczanelerde reçete karşılığında alınabiliyor. Bu nedenle hasta bezi yardımları artık para yardımı olarak yapılmıyor.
Hasta bezi yardımında uygulanan SGK indirimi şu şekildedir;
1 aylık hasta bezi yardımı için (aylık bez adeti x 1,88 ) bu durumda aylık 120 adet bez alan bir kişi için (120 x 1,88 = 266 TL) SGK tarafından ödenecektir.
Belediye Hasta Bezi Yardımı Yapıyor Mu? İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi büyükşehir belediyelerin yanı sıra birçok belediye ihtiyaç sahibi hasta vatandaşlara hasta bezi dağıtımı yapıyor.
Ancak bazı belediyeler henüz hasta bezi yardımı yapmamaktadır. Bunun için ikametgahınızın bulunduğu ile bağlı belediyeye giderek veya belediyeyi arayarak hasta bezi yardımının yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ALO 153 Beyaz Masa hattını arayarak da hasta bezi yardımı ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hasta Bezi Raporu Hangi Doktor Yazar? Hasta bezi yardımı almak isteyen vatandaşlar hasta bezi raporu alarak ücretsiz bir şekilde bez yardımından yararlanabilirler. Hasta bezi raporu üroloji veya nöroloji uzman doktor raporu ile verilmektedir. Hastada idrar kaçırma veya dışkı kaçırma durumunun olması halinde hasta bezi alabilir.
Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabiliyor Mu? Hasta bezi raporu yalnızca üroloji ve nöroloji uzman doktoru tarafından yazılmaktadır. Ancak reçete yenileme işlemleri aile hekimleri tarafından yapılabilir. Rapor süresi boyunca her iki ayda bir reçete yenileme işlemlerinizi aile hekiminize giderek yazdırabilirsiniz.
Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Sorgulama. Hasta bezi yardımı başvurusu yapan vatandaşlar başvurularını E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tedavi-bilgileri-sorgulama linkine tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapın. Ardından karşınıza çıkan sayfada Hasta Bezi Sorgulama seçeneğine tıklayarak başvuru sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hasta Bezi Yardımı İçin Gerekli Belgeler. Hasta bezi yardımı almak isteyen vatandaşların bazı belgeleri teslim etmeleri gerekir. SGK tarafından talep edilen belgeler şu şekildedir;
Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Hasta bezi başvurusu yapmak için öncelikle devlet hastanesinde ürolojik veya nörolojik uzman doktoruna giderek hasta bezi raporu alınması gerekir.
Hasta bezi raporu aldıktan sonra aile hekiminizden veya devlet hastanesinden reçete yazdırarak SGK anlaşmalı bir eczaneden hasta bezi alabilirsiniz. Hasta bezi reçeteniz bittikten sonra sağlık ocaklarına veya aile hekimlerine giderek reçeteyi tekrardan yazdırabilirsiniz.
SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri Nelerdir? SGK yalnızca külotlu ve bağlamaları bezleri karşılamaktadır. SGK tarafından karşılanan hasta bezleri içerisinde serme bez, yatak koruyucu veya mesane pedi bulunmamaktadır. Aynı zamanda çocuklar ve yetişkinler için aynı kategoride bulunan hasta bezleri SGK tarafından karşılanır.
Devletten Hasta Bezi Yardımı. İdrar ve büyük tuvalet kontrolünü sağlayamayan vatandaşlar hasta bezi kullanma durumunda kalıyorlar. Hasta bezlerinin fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak birçok vatandaşın almakta zorlanmasının üzerine devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşlara hasta bezi yardımı yapmaya başladı.
Hasta bezi yardımı ile vatandaşlar her iki ayda bir reçete ederek 2 aylık kadar yetecek kadar hasta bezini ücretsiz bir şekilde alabilirler.
SGK Engelli Bez Parası İçin Ne Kadar Ödeme Yapar? SGK tarafından verilen hasta, engelli bezi parası eskiden başvuru sahiplerinin başvuru formuna belirtmiş olduğu banka hesabına yatırılıyordu. Vatandaşların 1 aylık alabilecekleri hasta bezi fiyatı hesaplanarak vatandaşın banka hesabına düzenli olarak yatırılmaktaydı.
Şu anda hasta bezleri SGK anlaşmalı eczanelerden vatandaş tarafından ücretsiz bir şekilde alınabiliyor. SGK engelli bez parası için 2023 yılında 1 bez için 1,88 TL olmak üzere 1 aylık bez ihtiyacı için 266 TL ödeme yapmaktadır. (1 aylık hasta bez miktarı 120 adet olarak belirlenmiştir.)
SGK Hasta Bezi Yardımı Geri Ödemesi Hangi Yollardan Yapılır? Hasta bezleri yardımları daha önceden belirlenen miktarların ihtiyaç sahibi vatandaşların banka hesaplarına yatırılarak yapılıyordu ve vatandaşlar eksik tutarı bizzat ödeyerek hasta bezlerini alabiliyorlardı. Ancak şu anda hasta bezi yardımı SGK anlaşmalı eczanelerde indirim şeklinde yapılmaktadır.
SGK şu anda 1 aylık için 120 adet hasta bezi ve her bir bez için 1,88 TL olarak ödeme yapmaktadır. Vatandaşlar SGK anlaşmalı eczanelere giderek 120 adet kadar bezi ücretsiz olarak alabilirler. Daha fazla bez için ise vatandaşların bez ödemesini bizzat yapmaları gerekir.
Eczaneden Hasta Bezi Nasıl Alınır? Eczaneden 1 aylık veya 2 aylık olmak üzere ücretsiz bir şekilde hasta bezi almak için hasta bezi raporu ve reçeteniz ile SGK anlaşmalı bir eczaneye giderek kolaylıkla alabilirsiniz. Hasta bezi reçetenizi bezlerin bittiği zaman sağlık ocağına giderek aile hekiminize yazdırabilirsiniz.
SGK Hangi Bezler İçin Ödeme Yapar? SGK hasta bezi ödemesini eczaneye veya medikale yapmaktadır. SGK hasta bezleri 2 ay yetebilecek miktarda ve gün içerisinde en fazla 4 adet bezi karşılayacak şekilde verilmektedir. SGK tarafından karşılanan hasta bezi türleri şunlardır;
SGK Tarafından Kaç Adet Hasta Bezi Yardımı Yapılır? SGK tarafından sağlanan hasta bezi kişinin ihtiyacına yönelik olmakla beraber 1 günde en fazla 4 adet ayda 120 adet şekilde ayarlanmaktadır. Hasta bezi raporu hastanın 2 ay yetecek kadar hasta bezini karşılar. Böylelikle toplamda 240 adet hasta bezi raporu verilir. Vatandaşlar raporları bittikten sonra devlet hastanesinde uzman doktora giderek tekrar yazdırması gerekir.