DOLAR
37,9908
EURO
40,8957
ALTIN
3.688,69
BIST
9.649,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Çok Bulutlu
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Çok Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Başvuru Şartları

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Başvuru Şartları
14.08.2022
1.156
A+
A-

Silahsız veya silahlı özel güvenlik sertifikası nereden alınır? Nasıl alınır? Almak için gerekli belgeler nelerdir? Özel güvenlik sertifikası alabilmek için hangi şartlara ve kurallara uymak gerekir? gibi özel güvenlik sertifikası hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda anlatıyoruz.

Güvenlik Sertifikası Nereden Alınır?

Özel güvenlik sertifikası, özel güvenlik eğitimi sonrasında yapılan yazılı ve sözlü sınavlara başarı sağlayan kişiye İl Emniyet Müdürlüğünün onayından sonra verilen belgedir. Güvenlik sertifikası almak isteyen kişilerin bazı şartlara uygun olmaları gerekir. Bu şartların başına, 21 yaşını doldurmuş ve en az lise diplomasına sahip olunması gerekir. 18 yaşını olduran ve ortaokul veya ilkokul diplomasına sahip olanlar, silahsız özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanabilirler.

Güvenlik sertifikası işlemleri Valilikler tarafından yürütülmektedir. Özel güvenlik olmak isteyenler sertifika ve kimlik işlemlerini gerçekleştirmek için ikametgahlarının bulunduğu İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı olan Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekir.

Güvenlik Sertifikası Kimler Alabilir?

Güvenlik sertifikası almak isteyen kişilerin bazı şartlara uygun görülmeleri gerekir. Güvenlik sertifikası almak isteyen kişilerin uyması gereken ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti olan vatandaşlar diğer şartlara da uygun görülmeleri halinde güvenlik sertifikası almaya hak kazanırlar.

Güvenlik sertifikası alabilecek kişiler aşağıdaki gibidir;

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

2- Silahsız bir şekilde görev yapacak kişilerin en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olmaları gerekir.

3- Silahlı bir şekilde görev yapacak kişilerin ise en az lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekir.

4- Anayasal düzene ve bu üzenin işleyişine karşı herhangi bir suç işlememe, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, rüşvet, hırsızlık, zimmet, dolandırıcılık, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlar işlememek

5- Görevi yapmaya engel olacak herhangi bir vücut veya akıl hastalığı engeli bulunmaması

6- Özel güvenlik temel eğitimini başarı bir şekilde tamamlamak

7- Kasıtlı bir şekilde herhangi bir suçtan olayı bir yıl veya üzeri süreyle hapis cezası almamak

Güvenlik Sertifikası Fiyatları 2023

2023 güvenlik sertifikası fiyatları. Özel güvenlik sertifikası almak isteyen kişiler güncel sertifika fiyatlarını merak etmektedirler. Güvenlik sertifika ücretleri bulunulan ile, sağlık raporu alınan yere, kurs alınan yere ve temel eğitim alınan yere göre farklılık göstermektedir.

Bulunduğunuz ilde özel güvenlik sertifikası veren kurs ve şirketleri araştırarak en uygun ve güvenilir bir şekilde eğitime katılarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. Güvenlik sertifika fiyatlarına etki eden durumlar aşağıdaki gibidir;

  •  Temel eğitim (silahlı ve silahsız eğitim olarak fiyat değişikliği gösterilir.)
  •  Sağlık raporu (2023 yılında sağlık raporu ortalama olarak 200 TL dir.)
  •  Kimlik kartı harcı (2023 yılında kimlik kartı harca 1343 TL dir.)
  •  Yenileme eğiti (kurs ve eğitim alınan yere bağlı olarak fiyat değişikliği gösterilir.)

Güvenlik Sertifikası Sorgulama

Güvenlik sertifikası almak isteyenler öncelikle güvenlik sertifikası başvurusu yapmaları gerekir. Güvenlik sertifikası başvurusu yapan ve başvurusunun hangi aşamada olduğunu merak eden kişiler başvuru sorgulama yaparak başvurularının hangi aşamada olduğuna dair bilgi alabilir. Bunun için sertifika başvurusu yapılan şirket ile iletişime geçmek veya şirketin internet sayfası üzerinden giriş bilgileri ve başvuru numarası ile başvuru sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

Güvenlik sertifikası sorgulama işlemlerinizi başvurunuzu yaptığınız tarihten en az 1 hafta sonra yapmanız daha iyi olacaktır. Bazı başvuru sahipleri, başvuru yaptıkları tarihten kısa bir süre sonra sorgulama yapabiliyorlar ve başvuru detaylarına ulaşamayabiliyorlar. Bunun nedeni başvurunun henüz sisteme giriş yapılmamasından veya başvurunun sonuçlanmamasından kaynaklanan bir durumdur.

Güvenlik Sertifikası Başvurusu

Güvenlik sertifikası sahibi olmak için sertifika başvurusu yapmak gerekir. Sertifika başvuru işlemlerinizi tamamlamak işin öncelikle ikametgahınız bulunduğu bölgedeki güvenlik sertifikası veren kursa kayıt olmanız gerekir. Bunun için ilinizdeki kursları araştırmalı ve bir kurs yeri seçmelisiniz.

Kurs yeri seçtikten sonra kurs yerinin internet sayfası üzerinden başvuru işleminizi yapabilirsiniz veya kurs yerine bizzat giderek başvuru işleminizi başlatabilirsiniz. Kurs almaya başladıktan sonra eğitimlerden başarılı bir şekilde geçmeniz ve gerekli ödemeleri yapmanız gerekir. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra güvenlik sertifikası almaya hak kazanırsınız.

özel güvenlik belge fiyatları

Güvenlik Sertifikası Yenileme

Güvenlik sertifikası yenileme eğitimi, daha önceden silahsız veya silahlı bir şekilde özel güvenlik sertifikası almış kişilerin, 5 yıllık sertifika geçerlilik sürelerine en fazla 1 yıl, en az 6 ay kala özel güvenlik eğitimi alması ve kimlik kartını yenileme işlemidir.

Özel güvenlik sertifika yenileme işlemi her 5 yıla bir yapılması gereken ve yaklaşık olarak 1 hafta süresinde tamamlanan bir eğitimdir. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 100 soruluk silahsız bölüm, 25 soruluk ise silahlı bölümden oluşan bir test usulü sınav ile yapılır. Ayrıca uygulamalı olarak 5 adet mermi atışı ile eğitim tamamlanmaktadır.

Güvenlik Sertifikası Alırken İstenen Belgeler

Özel güvenlik sertifikası alırken adaylardan bazı belgeler istenmektedir. Adaylar bu belgeleri teslim ederek başvuru süreçlerini başlatabilirler. Başvuru süreci başlayan adayların bazı eğitimlere ve sınavlara katılmaları ve başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekir. Güvenlik sertifikası alırken istenen belgeler aşağıdaki gibidir;

  •  Başvuru dilekçesi
  •  Diploma fotokopisi (aslı görülecek şekilde)
  •  Sağlık raporu
  •  Kimlik kartı ücretinin verildiğine dair belge (banka dekontu)
  •  Özel güvenlik görevlisi ruhsat harcının yatırıldığına dair makbuz istenmektedir.

Güvenlik Sertifikası Sağlık Raporu Ücreti

Güvenlik sertifikası almak isteyen kişilerin ilgili müdürlüğe sunması gereken belgelerden biri de sağlık raporudur. Sağlık raporu fiyatları her yıl çeşitli nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Güvenlik sertifikası için alınması gereken sağlık raporu ücreti 2023 yılı için 200 TL olarak belirlenmiştir.

Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?

Güvenlik sertifikasına sahip olan kişiler birçok özel kurumda çalışma imkanına sahiptirler. Güvenlik sertifikaları sayesinde kişiler birçok farklı iş kurumunda işe başlayabiliyorlar. Güvenlik Hastaneler ve bankalar başta olmak üzere çeşitli özel kurumlar, özel şirketler veya sitelerde çalışabilirler.

Güvenlik Sertifikası Nasıl Yenilenir?

Güvenlik sertifikasına sahip kişiler yenileme işlemlerini Özel Güvenlik Şube Müdürlüğüne müracaat da bulunarak gerçekleştirebilirler. Başvuru işlemleri bizzat müracaat şeklinde gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir internet sayfası üzerinden sertifika yenileme işlemi yapılamamaktadır.

Vatandaşlar özel güvenlik görevlisi kimlik kartı yenileme işlemleri için gerekli belgeleri hazırlayarak şube müdürlüğüne gitmeleri ve yenileme işlemlerini başlatmaları gerekir.

Güvenlik Sertifikası Dilekçe Örneği

Özel güvenlik olmak isteyen kişilerin ilgili müdürlüğe sunması gereken belgelerde biri de başvuru dilekçesidir. Dilekçe hazırlamak isteyen kişiler dilekçeye ne yazmaları gerektiğini ve nasıl hazırlamaları gerektiğini merak etmektedirler. Güvenlik sertifikası dilekçe örneğine göz atarak dilekçenizi hazırlayabilir ve ilgili müdürlüğe sunabilirsiniz.

Google arama motoruna güvenlik sertifikası dilekçe örneği yazarak arama sonuçlarından dilekçe örneklerine ulaşabilir ve kendi ilinizi, adresinizi, telefon numaranızı, isim ve soy isminizi yazarak dilekçeyi tamamlayabilirsiniz.

Güvenlik Sertifikası Veren Firmalar

Güvenlik sertifikası alabilmek için öncelikle güvenlik sertifikası veren firmalara gidilmesi ve başvuru işlemlerinin başlatılması gerekir. Güvenlik sertifikası veren firmalar hakkında bilgi almak için Google arama motorundan yardım alabilirsiniz. Google arama motoruna ikametgahınızın bulunduğu ilde ki güvenlik sertifikası vermeye yetkili firmaların hangisi olduğunu sorabilirsiniz. Örneğin “İstanbul Özel Güvenlik Sertifikası Veren Firmalar” yazarak arama sonuçlarına göz atabilirsiniz.

Güvenlik Sertifikası Süresi

Güvenlik sertifikası alan kişilerin belirli aralıklar ile sertifikalarını yenilemeleri gerekir. Özel güvenlik hizmetlerinde iştiham edilen ve kim kartını almış olduğu tarihten itibaren 5 yıllık süresi dolan özel güvenlik personeli, güvenlik sertifikasını yenilemesi gerekmektedir.

Güvenlik Sertifikası Silahlı Nasıl Alınır?

Silahlı özel güvenlik sertifikası almak için kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekir. Yapılan başvurulardan sonra belirli aralıklar ile uygulamalı ve yazılı sınavlara girilmektedir. Bu sınavlardan başarılı bir şekilde geçen adaylar güvenlik sertifikası almaya hak kazanırlar. Ayrıca silahlı özel güvenlik sertifika şartları, silahsız güvenlik sertifika şartları ile farklıdır.

Silahlı özel güvenlik sertifikası şartları aşağıdaki gibidir;

  •  TC Vatandaşı olmak
  •  En az lise veya dengi okuldan mezun olmak
  •  21 yaşını doldurmak
  •  Sicil almaya uygun olmak
  •  Herhangi bir ruhsal veya fiziksel engelin bulunmaması
  •  Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan veya daha fazla hapis cezasını almamak
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.