Heyet Raporu Nedir? Heyet Raporu Nereden ve Nasıl Alınır? 2023. Bazı kurumlar kişilerden pek çok farklı raporlar isteyebilir. Bunlardan birisi de heyet raporudur. Heyet raporu almak isteyen kişilerin en çok sordukları sorulardan birisi de nereden ve nasıl alacağı sorusudur. Peki Heyet raporu nedir, nasıl alınır? Heyet raporu ne kadar süre geçerli olur? Sizlere heyet raporu hakkında merak edilenleri detaylıca inceledik.
Tam teşekküllü sağlık raporu olarak da bilinen heyet raporu, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından istenebilmektedir. Özellikle, askeri alanda çalışmak isteyenlerden, işe girmeden önce, yurt dışına çıkabilmek ve çeşitli spor dallarında yer almak isteyen kişilerden istenmektedir. Heyet raporu devlet hastanelerinden alınabileceği gibi özel kurum ve kuruluşlar tarafından da alınabiliyor.
Heyet raporu alınması için kişilerin 6 veya 7 farklı bölümden muayene olması ve rapor alması gerekir. Bu bölümler şu şekildedir; Genel Cerrahi, Nöroloji, İç hastalıklar, Göz hastalıkları, Kulak burun boğaz, Ruh ve sinir hastalıkları bölümleridir.
Heyet raporu almak isteyenler arasında erkenden emekli olmak isteyenlerde gelmektedir. Malulen emeklilik başlığı altında sağlık sorunu olan ve çeşitli şartları karşılayan kişiler erkenden emekli olmaya hak kazanırlar.
Heyet Raporu Nasıl Alınır? Çeşitli nedenlerden dolayı heyet raporu almak isteyen kişilerin mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş tam teşekküllü bir hastane aracılığı ile raporun alınması gerekir. Heyet raporu devlet hastanelerinden alınabildiği gibi özel hastanelerden de alınabilmektedir. Heyet raporu için kişilerin hastaneye gittikten sonra muayene olmadan önce görevliden alabileceği matbu dilekçeyi doldurması gerekir.
Dilekçe üzerinde yer alan kişi adı, soyadı, iletişim bilgileri, sağlık durumu ve diğer bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekil de doldurulması gerekir. Kişiler formu doldurduktan sonra tüm muayenelerden geçer. İşlemlerin tamamlanmasından sonra muayene raporu ve dilekçe hastane kuruluna iletilerek onay verilir. Bu işlemlerden sonra heyet raporu çıkartılır. Çıkartılan heyet raporunu almak için ufak bir miktar ücret ödeneceğini unutmayın.
Heyet Raporu Başvurusu için Gerekli Belgeler. Heyet raporu almak isteyen kişilerin bazı belgelere sahip olmaları gerekir. Bu belgeler hastanelere göre değişkenlik gösterse de genel olarak aynıdır. Heyet raporu almak için başvuruda bulunduğunuz hastaneye istenen belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Heyet raporu için istenen belgeleri hastane danışmanından öğrenebilirsiniz. Heyet raporu başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir;
Heyet Raporu Kaç Günde Çıkar? Heyet raporu için başvuru yapıldıktan sonra gerekli sağlık kontrolleri ve işlemler yapılmaya başlanır. Yapılan kontrollerin tamamlanması ardından başvuru dilekçesi ve muayene raporları hastane kuruluna
sunulur. Hastane kurulunun sonuçları açıklama süresi değişiklik gösterse de ortalama olarak 4 gün sürer. Ancak bu süre en fazla 1 hafta iş günü olarak belirlenmiştir.
Heyet Raporu Nerelerde Kullanılır? Heyet raporu belirli hastalıklarda sağlıklı olunup olunmadığına dair uzmanlık alanı olan doktorlar tarafından ayrı ayrı imzalanır ve onaylanır. Heyet raporu birçok farklı neden için alınabiliyor. Örneğin çalışmak isteyen kişinin, çalışmak istediği kurum heyet raporu isteyebilir. Bu durumda çalışmak için kişinin mutlaka heyet raporuna sahip olmaları gerekir. Heyet raporunun diğer kullanılma amaçları aşağıdaki gibidir;
Heyet Raporu Vermeye Yetkili Hastaneler. Heyet raporu almak isteyen kişiler heyet raporunu hangi hastaneden alabileceklerini merak etmektedir. Heyet raporları devlet hastaneler gibi özel hastanelerden de alınabiliyor. Kişiler heyet raporunu almak için öncelikle heyet raporu vermeye yetkili hastaneye gitmeleri gerekir. Ardından heyet raporu dilekçesini doldurmaları ve gerekli muayenelerden geçmeleri gerekir.
Heyet raporu vermeye yetkili hastaneleri öğrenmek için T.C. Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bunun için https://www.hssgm.gov.tr/SaglikRaporuVerenHastaneler linkine tıklayın. Ardından “Yetkili Merkezler” bölümünde yer alan “Sağlık Raporu Veren Hastaneler” bölümünü açın. Ardından kendi ilinizi bularak ilinize yetkili olan hastaneyi öğrenebilirsiniz.
Herhangi bir hastalığa sahip olan kişiler heyet raporu alarak ve diğer şartları karşılayarak malulen emekli olabilirler. Ayrıca işe başlama gibi nedenlerden dolayı heyet raporuna ihtiyaç duyan kişiler ikametgahlarının bulunduğu ildeki yetkili hastaneye giderek heyet raporu alabilirler. Heyet raporuna başvuru yapan vatandaşlar başvurularının hangi aşamada olduğuna dair bilgi almak için heyet raporu sorgulama işlemi yapabilirler.
Heyet raporu sorgulama işlemi E-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. · https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-eriskinler-icin-engellilik-saglik-kurulu-raporlari-sorgulama linkine tıklayın.
· “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonun basın.
· Bilgilerinizi girerek sisteme giriş yapın.
· Açılan sayfada mevut kayıtlarını göreceksiniz. Kayıtlarınız arasında heyet raporunu seçerek sorgulayabilirsiniz.
Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar? Heyet raporu almak isteyen kişiler gerekli işlemleri tamamladıktan sonra başvuruları incelemeye alınır. Başvurusu onaylanan kişiler heyet raporunu teslim alabilmeleri için bir miktar para ödemeleri gerekir. Heyet raporu ücreti devlet hastanesi ve özel hastaneye göre değişkenlik gösterebiliyor.
Devlet hastanesi ve eğitim araştırma hastanesi gibi sağlık kuruluşlarından alınacak olan heyet raporu ücreti 218 TL’dir.
Üniversite hastanelerinde alınacak olan heyet raporu ücreti ise 327 TL’dir.
Heyet Raporu Kaç Doktor Tarafından İmzalanır? Heyet raporu almak isteyen kişiler heyet raporunun kaç doktor tarafından imzalanması gerektiğini merak etmektedir. Heyet raporu 6 veya 7 farklı muayene sonrasında alınan tam teşekküllü sağlık raporudur. Heyet raporları en az 3 farklı dal uzmanın imzası ve hastane başhekiminin ve başhekim vekilinin imzası ile alınabilir. Raporun durumuna bağlı olarak ilgili branşlardan hekimlerin imzası da gerekli olabilir. Bu durum hakkında detaylı ve kesin bir bilgi almak için ilinizdeki yetkili hastaneye giderek ilgili birimden öğrenmeniz mümkündür.
Heyet Raporu Almak için Tedavi Olunan Bölümler. Tam teşekküllü sağlık kurulu raporu yani heyet raporu almak için bazı şartların karşılanması gerekir. Bu şartları karşılayan kişiler heyet raporu almaya hak kazanabilirler. Heyet raporu almak için hastanelerde yer alan bölümlerinin birçoğuna gidilmesi gerekir. Bu bölümlerdeki uzman doktorlara tedavi olduktan sonra muayene eden uzman doktor tarafından hazırlanan raporlar birleştirilerek tek rapor haline getirilir. Bu raporların tek rapor haline gelmesine ise heyet raporu denir.
Heyet raporu almak için tedavi olunan bölümler aşağıdaki gibidir;
Heyet Raporu Geçerlilik Süresi 2023. Heyet raporu alan kişilerin merak ettikleri konulardan biri de heyet raporunun ne kadar süre geçerli olduğudur. Heyet raporu geçerlilik süresinin geçmesi durumunda rapor geçersiz kalır ve tekrar alınması gerekir. Heyet raporunu tekrar almak oldukça zor bir iş olacağı için geçerlilik süresinde işlemlerinizi tamamlamaya dikkat etmelisiniz.
Heyet raporu ortalama olarak 4 gün içerisinde alınabiliyor. Bu süre bazen 7 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Heyet raporunun kişiye teslim edilmesinden sonra 90 gün geçerlilik süresi bulunur. 90 günlük geçerlilik süresi içerisinde mutlaka işlemlerinizi yaptırmalısınız. Ayrıca geçerlilik süresi hastanın durumuna bağlı olarak değişebiliyor. Heyet raporu üzerinde geçerlilik süresi yazmaktadır.
Heyet raporu başvuruları hastanelerden ve e-devlet sisteminden yapılabilmektedir. Hastanelerden yapılan heyet raporunun sorgulama işlemleri yine başvurunun yapıldığı hastaneden yapılmaktadır. Hastaneye giderek heyet raporu başvuru sorgulama işlemi yaptıysanız sorgulama işleminiz için tekrar hastaneye gitmeniz veya hastanenin iletişim numarası aracılığı ile iletişime geçerek sorgulama yapmanız gerekir.
E-Devlet sisteminden heyet raporu başvurusu yaptıysanız başvuru sorgulama işleminizi de aynı şekilde E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi kullanarak kolay bir şekilde heyet raporu sorgulaması yapabilirsiniz.
Heyet raporu başvuruları 2 farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki heyet raporu vermeye yetkili hastaneye giderek yapılmaktadır. Diğer başvuru yöntemi ise E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. Başvurularını hastaneye giderek yapmak isteyen vatandaşlar ikametgahlarının kayıtlı olduğu ildeki heyet raporu vermeye yetkili hastaneye giderek dilekçe doldurmanız ve muayene olmanız gerekir.
E-devlet başvuruları ise online olarak yapılmaktadır. Ancak bu başvuruları ön başvuru olarak kabul edildiği için e-devlet sistemi aracılığı ile başvuru yaptıktan sonra hastaneye giderek muayene olmanız gerekir.
E-Devletten Heyet Raporu Nasıl Alınır? Heyet raporu alabilmenin yollarından biride E-Devlet sistemini kullanmaktır. E-Devlet sistemini kullanarak heyet raporu alabilmek için e-devlet sisteminin resmi internet sitesini kullanmalısınız. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir linkine tıklayın. Ardından aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
Bu işlemleri tamamlayarak heyet raporu başvuru talebinizi tamamlamış olacaksınız. Başvurunuzun tamamlanmasından sonra ortalama olarak 1 hafta ile 10 gün içerisinde tarafınıza olumlu veya olumsuz bir şekilde geri dönüş yapılacaktır.
Parayla Heyet Raporu Veren Hastaneler. Heyet raporu almak isteyen kişiler herhangi bir para ödemesinin olup olmadığını öğrenmek istemektedir. Heyet raporu için ikametgahınızın olduğu ile bağlı hizmet veren hastaneden heyet raporu alırken bazı muayenelerden geçmeniz ve dilekçe doldurmanız gerekir. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra heyet raporu başvurunuzun tamamlanması için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret devlet hastanesi ve özel hastane olarak değişkenlik göstermektedir.
Ayrıca heyet raporu almak isteyen bazı vatandaşlar ise gerekli şartları karşılamadığı halde para vererek heyet raporu alıp alamayacaklarını merak ediyorlar. Heyet raporunu alabilmek için kesin olarak gerekli şartların karşılanması gerekir. Şartların karşılanması halinde herhangi bir ücret ödemeden heyet raporu alınamaz. Para ile yasal olmayan bir şekilde heyet raporu hazırlamak yasak olduğu için hem raporu hazırlayan kişilere hem de raporu alan kişilere cezai işlem uygulanır.
İstanbul’da Heyet Raporu Veren Hastaneler. Heyet raporu almak için heyet raporu vermeye yetkili olan hastanelere gidilmesi gerekir. Yetkili hastaneye giderek gerekli işlemleri tamamlayabilir ve heyet raporu başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Her hastane heyet raporu vermez. Bu nedenle ikametgahınızın bulunduğu bölgedeki heyet raporu vermeye yetkili hastanelere giderek başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekir. İstanbul ilinde heyet raporu veren hastanelerin listesi şu şekildedir;
İzmir’de Heyet Raporu Veren Hastaneler. İzmir il sınırları içerisinde yaşayan ve heyet raporu almak isteyen vatandaşlar İzmir’de heyet raporu veren hastanelerin hangileri olduğunu merak etmektedir. İzmir il sınırları içerisinde birçok özel ve devlet hastanesi heyet raporu vermektedir. Vatandaşlar kendi adreslerine yakın olan ve aşağıdaki listedeki yer alan hastanelere giderek heyet raporu başvuru işlemlerini tamamlayabilirler. İzmir’de heyet raporu veren hastaneler aşağıdaki gibidir;
Ankara’da Heyet Raporu Veren Hastaneler. Devlet Kurumları veya özel şirket tarafından çeşitli işlemlerinin tamamlanabilmesi için vatandaşlardan heyet raporu istenebiliyor. Vatandaşlar heyet raporu alabilmek için kendi ikametgahlarının bulunduğu ve heyet raporu vermeye yetkisi olan hastanelere gitmeleri gerekir. Devlet hastaneleri gibi özel hastaneler de heyet raporu vermeye yetkilidir. Ancak her hastanenin heyet raporu vermeye yetkisinin olmadığını bilmelisiniz. Kendi ilinizdeki heyet raporu vermeye yetkili hastaneleri öğrenmek için Google arama motoruna “İliniz Heyet Raporu Veren Hastaneler” yazarak arama sonuçlarından hastaneleri öğrenebilirsiniz.
Ankara’da heyet raporu vermeye yetkili hastane şu an için yalnızca Özel Ankara Cerrahi Tıp Merkezidir.